Er komt een spoedvergadering van de ministers van Binnen- en Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten naar aanleiding van de ramp met de vluchtelingenboot op de Middellandse Zee. 'Er staan mensenlevens op het spel en de hele EU heeft een morele en humanitaire verplichting om op te treden', luidt het in een mededeling van de Europese Commissie.

De Commissie is in overleg met de lidstaten, Europese agentschappen en internationale organisaties om een nieuwe Europese Migratiestrategie voor te bereiden. De Commissie wil die aannemen tegen half mei. 'We hebben onmiddellijke actie nodig om verder verlies van levens te vermijden, alsook een alomvattende aanpak om migratie in al zijn aspecten beter te beheren', luidt het.

'Deze ramp is onaanvaardbaar voor een Unie die gebouwd is op de principes van solidariteit, respect voor de mensenrechten en waardigheid voor allen', zegt hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini. Maandag komen de 28 buitenlandministers bijeen in Luxemburg en de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid heeft 'migratie' alvast aan de agenda toegevoegd. 'Ik zal een aantal voorstellen presenteren omtrent Libië, een van de belangrijkste routes voor de illegale trafiek van migranten', kondigt Mogherini aan.

Drijvende lichamen

In de Middellandse Zee voor de kust van Libië is een 30-meter lange vluchtelingenboot met ongeveer 650 migranten aan boord gekapseisd. Er is een grootscheepse reddingsoperatie met schepen en helikopters aan de gang. De vrees bestaat dat honderden zijn omgekomen. Al 24 lijken zijn geborgen en maar 28 vluchtelingen konden gered worden, meldt de Italiaanse kustwacht.

Ook Malta neemt op vraag van het Italiaanse leger deel aan de reddingsoperatie - volgens de premier was er een oproep tot assistentie voor een incident in de Libische wateren. Een Maltese patrouilleboot zoekt samen met schepen en helikopters van onder meer de Italiaanse marine en kustwacht en ook koopvaardijschepen die in de buurt waren, naar overlevenden. 'Er wordt letterlijk gezocht naar mensen die nog in leven zijn tussen de drijvende lichamen van de overledenen', zei de Maltese premier Joseph Muscat. Volgens hem kan dit wel eens de grootste ramp ooit worden in de Middellandse Zee.

Paus vraagt internationale steun

Een boodschap die de woordvoerster van UNHCR bijtrad. Al meer dan een jaar wordt extra hulp gevraagd, maar volgt er geen antwoord, zei Carlotta Sami aan de Italiaanse zender Sky TG24.

Aan de Italiaanse kusten blijven ondertussen vluchtelingen uit Afrika arriveren. Alleen in de voorbije week zou het al om 11.000 mensen gaan. Dit jaar zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 900 mensen bij de gevaarlijke overtocht in de Middellandse Zee om het leven gekomen. Italië vraagt, vaak tevergeefs, al langer om meer steun bij de andere EU-landen. Paus Franciscus vroeg zondag, net als daags tevoren, meer internationale steun om het vluchtelingenprobleem aan te pakken. (Belga/AVE)

Er komt een spoedvergadering van de ministers van Binnen- en Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten naar aanleiding van de ramp met de vluchtelingenboot op de Middellandse Zee. 'Er staan mensenlevens op het spel en de hele EU heeft een morele en humanitaire verplichting om op te treden', luidt het in een mededeling van de Europese Commissie.De Commissie is in overleg met de lidstaten, Europese agentschappen en internationale organisaties om een nieuwe Europese Migratiestrategie voor te bereiden. De Commissie wil die aannemen tegen half mei. 'We hebben onmiddellijke actie nodig om verder verlies van levens te vermijden, alsook een alomvattende aanpak om migratie in al zijn aspecten beter te beheren', luidt het. 'Deze ramp is onaanvaardbaar voor een Unie die gebouwd is op de principes van solidariteit, respect voor de mensenrechten en waardigheid voor allen', zegt hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini. Maandag komen de 28 buitenlandministers bijeen in Luxemburg en de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid heeft 'migratie' alvast aan de agenda toegevoegd. 'Ik zal een aantal voorstellen presenteren omtrent Libië, een van de belangrijkste routes voor de illegale trafiek van migranten', kondigt Mogherini aan.In de Middellandse Zee voor de kust van Libië is een 30-meter lange vluchtelingenboot met ongeveer 650 migranten aan boord gekapseisd. Er is een grootscheepse reddingsoperatie met schepen en helikopters aan de gang. De vrees bestaat dat honderden zijn omgekomen. Al 24 lijken zijn geborgen en maar 28 vluchtelingen konden gered worden, meldt de Italiaanse kustwacht.Ook Malta neemt op vraag van het Italiaanse leger deel aan de reddingsoperatie - volgens de premier was er een oproep tot assistentie voor een incident in de Libische wateren. Een Maltese patrouilleboot zoekt samen met schepen en helikopters van onder meer de Italiaanse marine en kustwacht en ook koopvaardijschepen die in de buurt waren, naar overlevenden. 'Er wordt letterlijk gezocht naar mensen die nog in leven zijn tussen de drijvende lichamen van de overledenen', zei de Maltese premier Joseph Muscat. Volgens hem kan dit wel eens de grootste ramp ooit worden in de Middellandse Zee.Een boodschap die de woordvoerster van UNHCR bijtrad. Al meer dan een jaar wordt extra hulp gevraagd, maar volgt er geen antwoord, zei Carlotta Sami aan de Italiaanse zender Sky TG24.Aan de Italiaanse kusten blijven ondertussen vluchtelingen uit Afrika arriveren. Alleen in de voorbije week zou het al om 11.000 mensen gaan. Dit jaar zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 900 mensen bij de gevaarlijke overtocht in de Middellandse Zee om het leven gekomen. Italië vraagt, vaak tevergeefs, al langer om meer steun bij de andere EU-landen. Paus Franciscus vroeg zondag, net als daags tevoren, meer internationale steun om het vluchtelingenprobleem aan te pakken. (Belga/AVE)