EU eist onmiddellijke vrijlating van oppositieleden in Wit-Rusland

Betogers in Wit-Rusland eisen het vertrek van president Loekasjenko © Reuters

De Europese Unie roept de autoriteiten in Wit-Rusland op om de opgepakte oppositieleden onmiddellijk vrij te laten. Dat stelt maandagavond.

De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell verwijst onder meer naar het Wit-Russische oppositiekopstuk Maria Kolesnikova. Zij is maandag in het centrum van Minsk door onbekenden opgepakt en weggevoerd in een minibus. De politie zegt haar niet te hebben aangehouden en onderzoekt of ze is ontvoerd.

De hoge vertegenwoordiger van de EU wees erop dat in totaal 633 mensen zijn gearresteerd na een vreedzame mars op zondag. ‘Het is duidelijk dat de autoriteiten in Wit-Rusland doorgaan met het intimideren of staan toe dat hun burgers worden geïntimideerd’, aldus Borrell. Oppositieleden moeten beschermd worden tegen intimidatie, gedwongen ballingschap, willekeurige arrestaties en geweld, klonk het nog.

Borrell riep op om alle mogelijke overtredingen van de wet grondig te onderzoeken en herhaalde dat de EU sancties zou opleggen aan degenen die verantwoordelijk zijn voor geweld, onderdrukking en vervalsing van verkiezingsresultaten.

Politieke gevangenen

Ook het Verenigd Koninkrijk en Duitsland vragen de Wit-Russische president Alexandr Loekasjenko om opheldering over de verblijfplaats van oppositieleidster Kolesnikova. Ze eisen haar onmiddellijke vrijlating als ze door de autoriteiten wordt vastgehouden.

Uren na de verdwijning van de 37-jarige oppositieleidster Maria Kolesnikova blijft er onduidelijkheid bestaan over haar verblijfplaats.

‘Het regime van Loekasjenko moet ervoor zorgen dat haar veilige terugkeer de hoogste prioriteit krijgt. Het regime moet de gewelddadigheden tegen demonstranten stoppen, politieke gevangenen vrijlaten en de dialoog aangaan met de oppositie’, luidt de verklaring van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

Gemaskerde mannen

Ook Raabs Duitse collega Heiko Maas uitte zijn ongenoegen. ‘We eisen opheldering over haar verblijfplaats en de vrijlating van alle politieke gevangenen in Wit-Rusland.’ Maas dreigt verder met Europese maatregelen als Loekasjenko zijn koers niet verandert.

Intussen hebben haar familieleden haar als vermist opgegeven bij de politie. De 37-jarige Kolesnikova is een van de belangrijkste oppositieleden in Wit-Rusland die zich verzetten tegen het omstreden staatshoofd Loekasjenko. Zij werd maandag in het centrum van Minsk door gemaskerde mannen opgepakt en weggevoerd in een minibus. Kolesnikova liet zich herhaaldelijk zien bij de protesten en werd toegejuicht door de demonstranten.

In Wit-Rusland wordt sinds de presidentsverkiezingen massaal gedemonstreerd nadat president Alexandr Loekasjenko claimde te hebben gewonnen met 80 procent van de stemmen. Vrijwel iedereen is ervan overtuigd dat die uitslag het resultaat van verkiezingsfraude is. De autoritaire Loekasjenko regeert de voormalige Sovjetrepubliek al 26 jaar.

Partner Content