ETA levert laatste wapens in

Ram Manikkalingam van de International Verification Commission bevestigde vandaag dat terreurorganisatie ETA volledig ontwapend is. © REUTERS

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft zijn wapens overgedragen aan de Franse politie. Daarmee zou de voormalige terreurorganisatie volledig zijn ontwapend. Na het nieuws weigerde de Spaanse regering haar houding te versoepelen en bleef ze de “definitieve ontbinding” van ETA eisen.

Euskadi Ta Askatasuna (Baskenland en Vrijheid) heeft via een tussenpersoon een lijst met zijn geheime wapenbergplaatsen overgemaakt aan de autoriteiten van de Zuid-Franse stad Bayonne, zo laat de separatistische organisatie weten. Volgens de Franse krant Le Monde bevat de lijst acht verschillende plaatsen in het zuidwesten van Frankrijk, vlakbij de Spaanse grens. ETA stelt dat het om zijn volledige wapenarsenaal gaat. Het zou gaan om zowat 130 wapens en twee ton explosieven.

ETA voerde tussen 1968 en 2010 een bloedige strijd voor de onafhankelijkheid van de Baskische regio’s in Noord-Spanje en Zuidwest-Frankrijk. Daarbij kwamen meer dan 800 mensen om het leven, voornamelijk in Spanje. Eind 2011 kondigde de groep het einde van zijn gewapende strijd aan. Sindsdien werden geen aanvallen meer uitgevoerd, maar de ontwapening was nog niet afgerond. Zaterdag zal in Bayonne ook een manifestatie georganiseerd worden om steun te betuigen aan het ontwapeningsproces.

Spaanse Regering eist definitieve ontbinding

Op de regering in Madrid maakt de eenzijdige ontwapening maakt weinig indruk. De ETA moet overgaan “tot een definitieve ontbinding en tot het aanbieden van excuses aan de slachtoffers”, in plaats van “een mediagenieke operatie op te zetten om de eigen nederlaag te verdoezelen”, zo wordt in de mededeling van de regering-Rajoy benadrukt. “De terroristen moeten niet hopen op een gunstregeling van de regering, en nog minder op een straffeloosheid voor hun misdaden”, klinkt het nog.

Partner Content