Emotionele oproep van ouders van drie Britse meisjes die naar Syrië vertrokken

© .

De families van drie Britse schoolmeisjes, die zich vermoedelijk in Syrië hebben aangesloten bij terreurgroep IS, hebben zaterdag een emotionele oproep gedaan. Ze vroegen op verschillende media dat ze naar huis zouden terugkeren.

De drie vriendinnen, Kadiza Sultana (17), Shamima Begum (15) en Amira Abase (15), verlieten hun huis dinsdag. Met een vliegtuig van maatschappij Turkish Airlines vlogen ze naar Istanboel. De meeste westerse jihadi’s proberen via Turkije Syrië binnen te raken. Er zal nu geprobeerd worden om de drie te onderscheppen voor ze de grens met Syrië oversteken.

Volgens de Britse politie volgden de drie meisjes het voorbeeld van een vriendin die zich in december aansloot bij de terreurgroep. De Britse media berichten dat de drie meisjes ondervraagd werden in het onderzoek naar haar verdwijning. Maar er werd niet van uitgegaan dat zijzelf ook naar Syrië zouden vertrekken.

‘Echte nachtmerrie’

De familie van Amira Abase maakte zaterdag haar identiteit bekend in de hoop haar te kunnen overtuigen terug te keren naar huis. “Je bent sterk, intelligent, mooi en we hopen dat je de juiste beslissing zal nemen. Keer alsjeblieft terug naar huis”, klonk het in de oproep.

De familie van de jonge Sultana zei dat ze een “echte nachtmerrie” doormaakt sinds haar vertrek.

De familie van Begum waarschuwde dat “Syrië een gevaarlijke plaats” is. “We begrijpen dat je de mensen die in jouw ogen lijden in Syrië wil helpen. Maar je kan van hieruit ook helpen. Je moet jezelf daarvoor niet in gevaar brengen.”

Experts schatten dat een vijftigtal vrouwen het Verenigde Koninkrijk verlaten hebben om zich aan te sluiten bij IS in Syrië.

De Britse premier David Cameron riep ouders en scholen al op om hun kinderen extra in het oog te houden als ze vermoeden dat jonge mensen radicaliseren.

Leven als vrouw onder IS

De Britse politiediensten gaven gisteren nog een persconferentie om erop te wijzen wat voor een gevaarlijke plaats Syrië is voor jonge vrouwen. Eerder vorige week bracht de Britse krant The Guardian een stuk over de omstandigheden waarin jonge vrouwen moeten leven in gebieden die gecontroleerd worden door IS.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content