EK-wedstrijd Servië-Albanië stopgezet nadat drone vlag in stadion dropt

Een supporter van Servië gaat Bekim Balaj van Albanië te lijf, die de betwiste vlag vasthoudt © Reuters

Het EK-kwalificatieduel tussen Servië en Albanië werd in de 41e minuut gestaakt, nadat een drone het stadion was ingevlogen met een vlag van “Groot-Albanië”. Er braken schermutselingen uit tussen spelers en met publiek.

De Engelse scheidsrechter Martin Atkinson had de wedstrijd in de 41e minuut stilgelegd omdat er vuurwerk op het veld was beland. Vlak daarna vloog een onbemand vliegtuigje het stadion van Partizan in Belgrado binnen met een vlag van “Groot-Albanië” eraan. Groot-Albanië is het gebied waar etnische Albanezen wonen en dat volgens Albanese nationalisten behalve Albanië en Kosovo ook delen van Griekenland, Servië, Montenegro en Macedonië bevat.

Speler Stefan Mitrovic van Servië wist de vlag te bemachtigen, waarna spelers van Albanië ze hem trachten te ontnemen.

Stefan Mitrovic van Servië grijpt de vlag van
Stefan Mitrovic van Servië grijpt de vlag van “Groot-Albanië”, die door de drone in het stadion werd gebracht© Reuters

Verschillende spelers geraakten betrokken in schermutselingen en ook Servische supporters – er waren geen Albanese toeschouwers toegelaten – stormden het veld op en vielen spelers van Albanië aan.

Bekim Balaj van Albanië heeft de vlag bemachtigd, waarna het tot geduw komt met de Servische speler Nenad Tomovic
Bekim Balaj van Albanië heeft de vlag bemachtigd, waarna het tot geduw komt met de Servische speler Nenad Tomovic© Reuters

De Albanese spelers zochten via de spelerstunnel de veiligheid van de kleedkamer op, en ook de Servische speler verlieten het veld.

Na een afkoelingsperiode van een half uur waarin werd overlegd, besloten de officials het beladen duel niet voort te zetten. Er was nog niet gescoord. Anderlecht-spits Aleksandar Mitrovic zat op de bank bij Servië, dat gecoacht wordt door Dick Advocaat.

Provocatie

Voor de wedstrijd was al beslist dat Albanese supporters niet welkom waren bij de wedstrijd.

Relaties tussen Servië en Albanië zijn van oudsher gespannen, maar nog meer sinds de Albanese meerderheid van Kosovo zich in 2008 eenzijdig afscheurde van Servië, tegen de wens van Servië en de Servische minderheid van Kosovo in.

Vele landen hebben Kosovo intussen erkend als een onafhankelijke republiek, maar voor Servië blijft het een autonome provincie.

Sommige Albanese nationalisten zien Groot-Albanië als het volgend politiek doel, na de onafhankelijkheid van Kosovo – in Servië wordt Groot-Albanië beschouwd als een provocatie en een nachtmerrie.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content