Een zestigtal mensen kwam in Peshawar in het noordwesten van Pakistan op straat. Niet om 'je suis Charlie' te scanderen, maar om hun steun te betuigen aan de terroristen verantwoordelijk voor de aanslag op Charlie Hebdo in parijs. Dat berichtte een AFP-journalist ter plaatse.

'Steun en respect'

Hoewel de betoging van kleine omvang was, getuigt die desalniettemin van de woede die de karikaturen van de profeet in Pakistan teweegbrachten. De wetten tegen blasfemie in het land voorzien zelfs in de doodstraf voor wie de islamitische profeet beledigt. Veertien mensen zitten er momenteel in de cel, maar Pakistan heeft nog nooit iemand geëxecuteerd voor de misdaad. Menigten hebben echter wel zelf al mensen verdacht van blasfemie gelyncht.

In zijn gebed vereerde de lokale mollah Mohammad Chishti en organisator van de mars de 'martelaren' Chérif en Said Kouachi die in Parijs twaalf dodelijke slachtoffers maakten. 'Deze twee broers hebben alle moslims ter wereld gewroken en wij betuigen onze steun en respect.' Andere betogers riepen op tot de 'dood' van Charlie Hebdo.

Dat terwijl Pakistan de aanslagen vorige week sterk veroordeelde, maar zonder te verwijzen naar het satirische weekblad zelf.

'Veroordelen geweld, maar hebben profeet lief'

Een ander land dat de aanslagen veroordeelde en vertegenwoordigd was tijdens de solidariteitsmars in Parijs is Egypte. De islamitische autoriteit van het land heeft nu ook de geplande publicatie van een nieuwe Mohamedcartoon in Charlie Hebdo veroordeeld.

'Deze actie is een ongerechtvaardigde provocatie van de gevoelens van anderhalf miljard moslims', aldus de Dar al-Ifta volgens de Jakarta Post. 'Deze editie zal weer resulteren in een nieuwe golf van haat in Frankrijk en de westerse gemeenschap. Wat het magazine doet, dient de co-existentie en de culturele dialoog niet waar moslims naar verlangen.'

Dar al-Ifta wordt geleid door de moeftie die de islamitische wet voor de overheid interpreteert. Diens adviseur, Ibrahim Negm, vertelde Agence France-Presse dat de instelling de aanslag op de kantoren van het weekblad veroordeelde. 'We roepen alle moslims op geen geweld te gebruiken', zei hij daarover. 'We veroordelen geweld en respecteren de vrijheid van opinie. Maar aan de andere kant moet men begrijpen dat we van de profeet Mohamed houden.'

Een zestigtal mensen kwam in Peshawar in het noordwesten van Pakistan op straat. Niet om 'je suis Charlie' te scanderen, maar om hun steun te betuigen aan de terroristen verantwoordelijk voor de aanslag op Charlie Hebdo in parijs. Dat berichtte een AFP-journalist ter plaatse.Hoewel de betoging van kleine omvang was, getuigt die desalniettemin van de woede die de karikaturen van de profeet in Pakistan teweegbrachten. De wetten tegen blasfemie in het land voorzien zelfs in de doodstraf voor wie de islamitische profeet beledigt. Veertien mensen zitten er momenteel in de cel, maar Pakistan heeft nog nooit iemand geëxecuteerd voor de misdaad. Menigten hebben echter wel zelf al mensen verdacht van blasfemie gelyncht.In zijn gebed vereerde de lokale mollah Mohammad Chishti en organisator van de mars de 'martelaren' Chérif en Said Kouachi die in Parijs twaalf dodelijke slachtoffers maakten. 'Deze twee broers hebben alle moslims ter wereld gewroken en wij betuigen onze steun en respect.' Andere betogers riepen op tot de 'dood' van Charlie Hebdo.Dat terwijl Pakistan de aanslagen vorige week sterk veroordeelde, maar zonder te verwijzen naar het satirische weekblad zelf.Een ander land dat de aanslagen veroordeelde en vertegenwoordigd was tijdens de solidariteitsmars in Parijs is Egypte. De islamitische autoriteit van het land heeft nu ook de geplande publicatie van een nieuwe Mohamedcartoon in Charlie Hebdo veroordeeld.'Deze actie is een ongerechtvaardigde provocatie van de gevoelens van anderhalf miljard moslims', aldus de Dar al-Ifta volgens de Jakarta Post. 'Deze editie zal weer resulteren in een nieuwe golf van haat in Frankrijk en de westerse gemeenschap. Wat het magazine doet, dient de co-existentie en de culturele dialoog niet waar moslims naar verlangen.'Dar al-Ifta wordt geleid door de moeftie die de islamitische wet voor de overheid interpreteert. Diens adviseur, Ibrahim Negm, vertelde Agence France-Presse dat de instelling de aanslag op de kantoren van het weekblad veroordeelde. 'We roepen alle moslims op geen geweld te gebruiken', zei hij daarover. 'We veroordelen geweld en respecteren de vrijheid van opinie. Maar aan de andere kant moet men begrijpen dat we van de profeet Mohamed houden.'