Egypte valt IS aan in Libië als reactie op nieuwe video van massa-onthoofding

© /
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

De terreurorganisatie Islamitische Staat heeft een video verspreid waaruit moet blijken dat de organisatie 21 koptische christenen onthoofd heeft. Als reactie bombardeerde Egypte IS-doelwitten in Libië.

De Egyptische luchtmacht heeft stellingen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Libië aangevallen. De vliegtuigen bestookten stellingen en munitiedepots van het Libische IS-filiaal, zo klinkt het in een mededeling van Defensie. Volgens de Libische luchtmacht namen ook eigen toestellen aan de raids deel. De gevechtsvliegtuigen hadden doelwitten in de omgeving van de steden Benghazi en Sirte aangevallen, zei generaal Saqr al-Jurushi aan de Libische nieuwssite al-Wasat.

In Libië woedt al maanden een bloedige burgeroorlog, twee regeringen in Tripoli en Tobroek maken aanspraak op de macht. Het reguliere Libische leger strijdt aan de kant van de internationaal erkende regering in Tobroek. Tobroek is de officiële bondgenoot van Caïro, de tegenregering in Tripoli wordt door Egypte genegeerd. De luchtaanvallen op IS-stellingen werden samen met de Egyptische luchtmacht gecoördineerd, zei al-Jurushi.

Volgens nieuwszender al-Jazeera vielen de gevechtsvliegtuigen ook doelen aan bij de Oost-Libische stad Derna. Die stad wordt beschouwd als een bastion van een terreurgroep, die in oktober vorig jaar trouw zwoer aan de IS. Die heeft zich naar eigen zeggen nu opgesplitst in een Oost- en West-Libische staat in dienst van de IS.

Onthoofding koptische christenen

Zondagavond publiceerde IS een video met de onthoofding van koptische christenen uit Egypte. Het zou om 21 gastarbeiders gaan, die tussen eind december en begin januari in Libië verdwenen. De mannen werden op een strand door gemaskerde jihadisten omgebracht. Het vijf minuten durende filmpje heeft de titel “een in bloed geschreven bericht aan de natie van het kruis”. De gemaskerde IS-aanhangers die in de video te zien zijn, richten zich in het Engels tot “de mensen van het kruis, de volgers van de vijandige Egyptische kerk”.

De daders omschrijven zich als leden van een Libische tak van de IS-militie. De groep zegt voorts dat de executies uitgevoerd worden aan de kust van Tripoli en een wraakactie zijn voor “de moslimvrouwen die vervolgd worden door de koptische kruisvaarders in Egypte”, zo meldt al-Jazeera.

De islamistische regering in Tripoli veroordeelde de luchtaanvallen tegen de jihadisten. De raids vormen “een aanval op de soevereiniteit van Libië”, klinkt het in een maandag door het Libische persagentschap Lana verspreide verklaring van de internationaal niet erkende regering. In de verklaring werd ook de IS-video veroordeeld. Het is echter nog niet bevestigd, dat het bloedbad zich heeft afgespeeld op Libische bodem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content