Ego en Saudische dollars: waarom Trump zo van golf houdt

Donald Trump spendeerde 30 procent van zijn presidentschap op de golfbaan. © Getty Images
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Dat Donald Trump graag uitpakt met en liegt over zijn prestaties op de golfbaan is geen toeval.

Eind maart klopte Donald Trump zichzelf op de borst in een bericht op zijn Truth Social-kanaal. Hij zou in zijn golfclub in West Palm Beach, Florida, twee awards hebben gewonnen. President Joe Biden postte op X meteen een repliek. ‘Gefeliciteerd, Donald. Wat een prestatie.’

Ironisch bedoeld natuurlijk, want Trump zoog al vaker ‘uitmuntende’ golfprestaties uit zijn duim. Dat hij veel op de baan staat, klopt dan weer wel. Tijdens zijn presidentschap hielden Amerikaanse media nauwgezet bij hoeveel dagen hij in een van zijn golfresorts had doorgebracht. Ze kwamen uit op liefst 30 procent.

18 resorts

Trump beoefent zijn hobby al sinds hij eind jaren zestig student was aan Penn University. Hij wisselde er honkbal in voor golf, nadat hij was opgeroepen om als soldaat te gaan vechten in Vietnam. Hij werd echter vrijgesteld van militaire dienst, wegens ‘botsporen in zijn hiel’. Fakete hij die blessure? Was hij niet goed genoeg als honkballer? Trump heeft altijd geweigerd op die vragen te antwoorden.

Golf paste in elk geval goed bij zijn imago als rijkeluiszoon. Later investeerde hij zelfs een half miljard dollar in een golfimperium, met achttien resorts in de VS, Europa en Azië. Ze draaien nog altijd een jaarlijkse omzet van 200 miljoen dollar. Toch werden veel ervan, zeker in de VS, mettertijd verliesgevend, onder meer omdat hij door zijn controversiële politieke standpunten rijke amateurgolfers wegjoeg.

Toch laat Trump zich graag filmen en fotograferen terwijl hij op een van zijn resorts aan het golfen is. Alle publiciteit is meegenomen.

Vriend van de Saudi’s

Nog een middel om reclame te maken: grote golftoernooien organiseren. Al is ook dat moeilijker geworden sinds hij zich in 2015 kandidaat stelde voor het presidentschap. De Amerikaanse PGA Tour distantieerde zich toen al van Trump, onder meer wegens zijn standpunten over migratie.

De Saudi’s investeerden 2 miljard dollar in het fonds van Trumps schoonzoon.

Na de aanval op het Capitool op 6 januari 2021 trok de PGA of America zelfs zijn PGA Championships (een van de vier majortoernooien in het golf) weg zijn resort in Bedminster. Een jaar later sprong Trump op een andere trein: die van de LIV Golf Tour. Die competitie, gefinancierd door het Saudische staatsinvesteringsfonds PIF, lokte met honderden miljoenen dollars toppers weg uit de PGA Tour. Dat leidde tot een schisma binnen de golfwereld, met de ex-president als aanhanger van het Saudische kamp. Verhalen over mensenrechtenschendingen en de bewezen links tussen Saudi-Arabië en de aanslagen van 11 september 2001 wuifde hij weg.

Miljardeninvesteringen

Trump heeft dan ook altijd nauwe contacten onderhouden met de Saudische regering. Zijn eerste buitenlandse trip als president ging naar Riyad, waar hij een wapencontract voor 110 miljard dollar hielp afsluiten.

De Saudi’s betaalden ook miljoenen dollars om volledige blokken van zijn hotels in New York en Washington af te huren. En sinds hij president af is, heeft het Saudische staatsfonds PIF minstens 2 miljard dollar geïnvesteerd in Affinity Partners, een aandelenfonds van zijn schoonzoon Jared Kushner.

Onkostenvergoeding

Toen de PGA Tour en de LIV Golf Tour in juni 2023 na maanden van bekvechten een fusie van hun commerciële activiteiten aankondigden, noemde Trump de door hem voorspelde deal ‘BIG, BEAUTIFUL AND GLAMOROUS’ op Truth Social.

De deal is echter nog altijd niet rond. Trump hoopt niettemin dat er door de samenwerking weer toernooien van de PGA Tour in zijn golfresorts kunnen plaatsvinden. De toernooien van de PGA Tour halen in de VS veel betere kijkcijfers (en dus meer publiciteit) dan die van de LIV Golf Tour.

In afwachting incasseert hij een ‘onkostenvergoeding’ van een miljoen dollar wanneer een toernooi van de LIV Golf Tour in een van zijn golfresorts plaatsvindt. Vorig jaar waren dat er drie – op de National Doral Golf Course in Miami (Florida), op de National Golf Clubs in Bedminster (New Jersey) en Potomac Falls (Virginia) – en dit jaar één, vanaf komende vrijdag tot zondag in Miami. Trump zal ongetwijfeld ook daar weer alle aandacht naar zich toe zuigen. Voor zijn ego en voor portefeuille.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content