Eerste meldingen van problemen met stemcomputers

Volgens de woordvoerster van de Amerikaanse Board of Elections zouden er problemen zijn geweest met "5 à 6 stemcomputers". © Getty

Een belangengroep in de staat North-Carolina, in het zuiden van de Verenigde Staten, heeft gevraagd om de stembureaus in het district Durham County langer open te houden dan voorzien. Er zouden problemen zijn geweest met de stemcomputers.

Dat meldt de Washington Post. De bijzitters van enkele stembureaus in Durham County merkten omstreeks half zeven dinsdagochtend (plaatselijke tijd) dat een aantal van de stemcomputers niet werkten, waardoor ze moesten overschakelen op pen en papier.

Omdat de kiezers hierdoor langer moesten aanschuiven om hun stem te kunnen uitbrengen, vraagt een belangenorganisatie in het district nu om de stembureaus langer open te kunnen houden. Of die vraag ook ingewilligd wordt, is nog niet duidelijk.

Volgens de woordvoerster van de Amerikaanse Board of Elections zouden er problemen zijn geweest met “5 à 6 stemcomputers”, en zou niet het hele kiesdistrict getroffen zijn. Voorlopig zijn er nog geen meldingen van problemen met stemcomputers in andere kiesdistricten of staten.

North-Carolina is een zogenaamde “swing state”, waar het lang niet zeker is of er Democratisch als Republikeins zal worden gestemd. Het betrokken kiesdistrict leunt traditioneel wel eerder aan bij de Democraten: in 2008 en 2012 haalde huidig president Barack Obama er meer dan 75 procent van de stemmen.

Partner Content