In Marioepol in het zuidoosten van Oekraïne is in de nacht van zaterdag op zondag een vrouw omgekomen, het eerste slachtoffer sinds het bestand dat vrijdag inging. Dat deelde het stadsbestuur van de strategisch gelegen havenstad zondag mee. Het geweld bedreigt het broze bestand dat vrijdag van kracht ging.

"Een vrouw is gedood en drie inwoners van Marioepol zijn gewond", aldus het stadsbestuur in een persbericht. Dat verduidelijkte nog dat de rebellen op een checkpoint in het oosten van de stad hadden gevuurd en een tankstation hadden vernield.

"In de nacht van zaterdag op zondag, in overtreding met het akkoord voor het staakt-het-vuren, hebben de rebellen op het controlepunt in het district Vostotsjni aan de ingang van de stad gevuurd", aldus nog het stadsbestuur. Zondagochtend is de situatie kalm en onder controle, voegde het er nog aan toe.

Artillerievuur in Donetsk

Bij de luchthaven van Donetsk, bolwerk van de rebellen in het oosten van Oekraïne, hebben zondag nieuwe artillerieschoten plaatsgevonden, ondanks het bestand dat sinds vrijdag van kracht is. Dat stelde een journalist van het Franse persagentschap AFP vast.

Bij een checkpoint aan de luchthaven, die al vaak het decor was van gevechten tussen rebellen en regeringstroepen, waren bombardementen te horen, maar was het niet mogelijk de oorsprong van de schoten vast te stellen. De nieuwe schoten brengen het broze staakt-het-vuren, dat vrijdag van kracht ging, nog meer tot wankelen. Zaterdag hield het akkoord overdag nog stand, ondanks wederzijdse beschuldigingen tussen rebellen en Kiev, maar zaterdagnacht waren er opnieuw ontploffingen in Marioepol.

Nachtelijke gevechten in Marioepol

Nabij het Oekraïense controlepunt, ten oosten van Marioepol, waren de gevolgen van de nachtelijke gevechten zichtbaar. Een volledig vernielde vrachtwagen stond naast de weg in brand. Verschillende gebouwen waren beschadigd. Aan een tankstation stond een gastank in brand, met het risico op een ontploffing, zo getuigde een inwoner. Het controlepunt is nog steeds bezet door de Oekraïense troepen. Een twintigtal troepen was te zien, net als drie tanks.

Volgens een Oekraïense soldaat begon het gevecht rond 22.30 uur en voerden de rebellen vier obussen af op de controlepost. Er zouden geen Oekraïense militairen zijn omgekomen.

Al 2.600 doden, half miljoen vluchtelingen

Zaterdag zeiden zowel de Oekraïense president Petro Porosjenko als de Russische Vladimir Poetin dat het bestand over het algemeen stand houdt. Dat bestand moest een einde maken aan het conflict waarbij, volgens cijfers van de Verenigde Naties, 2.600 mensen zijn omgekomen en een half miljoen mensen op de vlucht sloegen of ontheemd werden. Het Westen toonde zich sceptisch over het bestand, net als Porosjenko zelf. Zaterdagochtend nog beschuldigden rebellen en regeringstroepen elkaar ervan het bestand te hebben geschonden.

Amnesty International: 'Beide partijen plegen oorlogsmisdaden'

Amnesty International stelde beide partijen nog verantwoordelijk voor het plegen van oorlogsmisdaden in het oosten van Oekraïne. Op basis van satellietfoto's zei de internationale organisatie ook dat Rusland duidelijk in het conflict tussenbeide komt.

(Belga/SD)

"Een vrouw is gedood en drie inwoners van Marioepol zijn gewond", aldus het stadsbestuur in een persbericht. Dat verduidelijkte nog dat de rebellen op een checkpoint in het oosten van de stad hadden gevuurd en een tankstation hadden vernield. "In de nacht van zaterdag op zondag, in overtreding met het akkoord voor het staakt-het-vuren, hebben de rebellen op het controlepunt in het district Vostotsjni aan de ingang van de stad gevuurd", aldus nog het stadsbestuur. Zondagochtend is de situatie kalm en onder controle, voegde het er nog aan toe.Bij de luchthaven van Donetsk, bolwerk van de rebellen in het oosten van Oekraïne, hebben zondag nieuwe artillerieschoten plaatsgevonden, ondanks het bestand dat sinds vrijdag van kracht is. Dat stelde een journalist van het Franse persagentschap AFP vast.Bij een checkpoint aan de luchthaven, die al vaak het decor was van gevechten tussen rebellen en regeringstroepen, waren bombardementen te horen, maar was het niet mogelijk de oorsprong van de schoten vast te stellen. De nieuwe schoten brengen het broze staakt-het-vuren, dat vrijdag van kracht ging, nog meer tot wankelen. Zaterdag hield het akkoord overdag nog stand, ondanks wederzijdse beschuldigingen tussen rebellen en Kiev, maar zaterdagnacht waren er opnieuw ontploffingen in Marioepol.Nabij het Oekraïense controlepunt, ten oosten van Marioepol, waren de gevolgen van de nachtelijke gevechten zichtbaar. Een volledig vernielde vrachtwagen stond naast de weg in brand. Verschillende gebouwen waren beschadigd. Aan een tankstation stond een gastank in brand, met het risico op een ontploffing, zo getuigde een inwoner. Het controlepunt is nog steeds bezet door de Oekraïense troepen. Een twintigtal troepen was te zien, net als drie tanks. Volgens een Oekraïense soldaat begon het gevecht rond 22.30 uur en voerden de rebellen vier obussen af op de controlepost. Er zouden geen Oekraïense militairen zijn omgekomen. Zaterdag zeiden zowel de Oekraïense president Petro Porosjenko als de Russische Vladimir Poetin dat het bestand over het algemeen stand houdt. Dat bestand moest een einde maken aan het conflict waarbij, volgens cijfers van de Verenigde Naties, 2.600 mensen zijn omgekomen en een half miljoen mensen op de vlucht sloegen of ontheemd werden. Het Westen toonde zich sceptisch over het bestand, net als Porosjenko zelf. Zaterdagochtend nog beschuldigden rebellen en regeringstroepen elkaar ervan het bestand te hebben geschonden. Amnesty International stelde beide partijen nog verantwoordelijk voor het plegen van oorlogsmisdaden in het oosten van Oekraïne. Op basis van satellietfoto's zei de internationale organisatie ook dat Rusland duidelijk in het conflict tussenbeide komt.(Belga/SD)