In Oost-Oekraïne zal om 18u lokale tijd (17u Belgische tijd) een wapenstilstand ingaan. Dat zijn de strijdende Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten bij onderhandelingen in het Wit-Russische Minsk overeengekomen.

Tijdens een persconferentie kondigden de onderhandelaars van de Oekraïense overheid, de separatisten, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) het akkoord aan.

'Oekraïne streeft naar vrede'

Eerder plaatsten de pro-Russische rebellen van de Volksrepubliek Donetsk al een bericht op sociaal netwerk Twitter: 'Vertegenwoordigers van Oekraïne en de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk hebben een staakt-het-vurenprotocol getekend dat vanaf vrijdag 18u zal ingaan.'

Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko bevestigde het nieuws in berichten op het sociale netwerk. 'De hele wereld streeft naar vrede, heel Oekraïne streeft naar vrede, inclusief miljoenen burgers in Donbass', luidde de tweet. Daarmee verwees de president naar de regio waarin de separatistische bolwerken Donetsk en Loehansk liggen.

'Het menselijk leven heeft de hoogste waarde en we moeten al het mogelijke doen om het bloedvergieten te stoppen en een einde te maken aan het lijden', vervolgde het bericht.

Uitwisseling gijzelaars

De aankondiging werd hoe dan ook verwacht, nadat Porosjenko en zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin eerder deze week zeiden dat de gesprekken in Minsk een wapenstilstand zouden voortbrengen.

Het akkoord omvat veertien punten, zoals de uitwisseling van gijzelaars. Dat schrijft The New York Times, zich baserend op meldingen van het Oekraïense persagentschap Interfax voordat het officiële bericht van het staakt-het-vuren de wereld werd ingestuurd.

Strijd in Mariupol gaat door

Toch wordt de sterkte van de wapenstilstand in twijfel getrokken. In Mariupol, een havenstad in het zuidoosten van Oekraïne, woedt nog steeds een hevige strijd.

In Oost-Oekraïne zal om 18u lokale tijd (17u Belgische tijd) een wapenstilstand ingaan. Dat zijn de strijdende Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten bij onderhandelingen in het Wit-Russische Minsk overeengekomen.Tijdens een persconferentie kondigden de onderhandelaars van de Oekraïense overheid, de separatisten, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) het akkoord aan.Eerder plaatsten de pro-Russische rebellen van de Volksrepubliek Donetsk al een bericht op sociaal netwerk Twitter: 'Vertegenwoordigers van Oekraïne en de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk hebben een staakt-het-vurenprotocol getekend dat vanaf vrijdag 18u zal ingaan.'Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko bevestigde het nieuws in berichten op het sociale netwerk. 'De hele wereld streeft naar vrede, heel Oekraïne streeft naar vrede, inclusief miljoenen burgers in Donbass', luidde de tweet. Daarmee verwees de president naar de regio waarin de separatistische bolwerken Donetsk en Loehansk liggen.'Het menselijk leven heeft de hoogste waarde en we moeten al het mogelijke doen om het bloedvergieten te stoppen en een einde te maken aan het lijden', vervolgde het bericht.De aankondiging werd hoe dan ook verwacht, nadat Porosjenko en zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin eerder deze week zeiden dat de gesprekken in Minsk een wapenstilstand zouden voortbrengen.Het akkoord omvat veertien punten, zoals de uitwisseling van gijzelaars. Dat schrijft The New York Times, zich baserend op meldingen van het Oekraïense persagentschap Interfax voordat het officiële bericht van het staakt-het-vuren de wereld werd ingestuurd.Toch wordt de sterkte van de wapenstilstand in twijfel getrokken. In Mariupol, een havenstad in het zuidoosten van Oekraïne, woedt nog steeds een hevige strijd.