Een van twee Libische parlementen schort dialoog op

© Reuters

Het internationaal erkende Libische parlement heeft zich onttrokken aan de dialoog over de politieke toekomst van het land. Een parlementslid meent te vrezen dat druk zal worden uitgeoefend om de islamisten in de toekomstige eenheidsregering te integreren.

Het internationaal erkende Libische parlement – Libië telt twee parlementen en evenveel regeringen – heeft beslist zijn deelname aan de dialoog over de politieke toekomst van het land “op te schorten”. Dat hebben parlementsleden gemeld. Donderdag 26 februari vindt in Marokko een nieuwe overlegronde van de door de Verenigde Naties bemiddelde gesprekken plaats.

Over de redenen voor de opschorting zal het parlement zich later uitspreken, luidde het. Een parlementariër lichtte toe dat het besluit volgt op “de terreuraanvallen in de stad al-Qoba”. Bij die aanslag, opgeëist door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), vielen meer dan veertig doden.

‘Islamisten integreren’

Een collega-parlementslid zei te vrezen dat de “internationale gemeenschap” tijdens het overleg druk zal uitoefenen om de “islamisten” – de tweede regering leunt aan bij de islammilities Fajr Libya – in een toekomstige regering te integreren.

De “erkende” regering zetelt in Tobroek, de andere in de hoofdstad Tripoli. In een eerste overlegronde, op 11 februari, hadden de rivaliserende parlementen indirect contact gehad met elkaar, toen de leider van de VN-missie, Bernardino Leonn, afzonderlijk met beide delegaties had gesproken.

In Libië maken steeds meer jihadistische groepen gebruik van de chaos op alle vlakken in het land om hun eigen machtspositie uit te bouwen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content