‘Eén van twee door IS gegijzelde Japanners geëxecuteerd’

© AFP

In een video houdt Kenji Goto Jogo, in een oranje pak gehuld, een foto van zijn co-gegijzelde Haruna Yukawa omhoog. Die laatste zou gedood zijn.

De autoriteiten in Japan onderzoeken een aan de extremistische terreurgroep Islamitische Staat (IS) toegeschreven video waaruit moet blijken dat één van de twee gegijzelde Japanners is omgebracht nadat vrijdag een ultimatum is verstreken om een losgeld van 200 miljoen dollar te betalen, zo hebben de Arabische nieuwszender al-Jazeera en de Britse commerciële zenders ITV en Sky zaterdag gemeld.

Gepost op het internet is op een video Kenji Goto Jogo, in een oranje pak gehuld, te zien. Hij houdt een foto van zijn co-gegijzelde Haruna Yukawa omhoog. Op het niet bewegend beeld zegt een stem in het Enges dat die laatste is gedood.

IS eist tegelijkertijd de vrijlating van de islamistische Sajida al-Rishawi die in Jordanië gevangen zit, in ruil voor de invrijheidstelling van journalist Jogo.

De Japanse autoriteiten verifiëren de video die een ander formaat heeft dan de clips die IS eerder heeft gepost. De regering komt in spoedzitting bijeen.

Nog voor bekend was of de claim in de nieuwe video al of niet klopt noemde de Japanse regeringsleider Shinzo Abe de clip “ongehoord” en sprak hij van een “ontoelaatbare gewelddaad”. De premier eiste een onmiddellijke vrijlating. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content