Een op de vijf Belgen rijdt dronken

Alcoholism. Cup cognac whiskey or brandy hand man the keys to the car and irresponsible driver. © Getty Images/iStockphoto

Uit een studie van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat achttien procent van de Belgen vorig jaar naar eigen zeggen dronken achter het stuur heeft plaatsgenomen.

De pakkans voor rijden onder invloed gaat omhoog. Eén bestuurder op drie moet elk jaar worden gecontroleerd. Dat zegt minister van Mobiliteit François Bellot maandag. Uit een studie van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat achttien procent van de Belgen vorig jaar naar eigen zeggen dronken achter het stuur heeft plaatsgenomen.

De studie toont aan dat slechts zeventien procent van de Belgen het afgelopen jaar een ademtest heeft afgelegd. In Finland is dat bijvoorbeeld 37 procent en in Polen liefst 47 procent. “Vorig jaar op de Staten-Generaal rond verkeersveiligheid heeft minister Jacqueline Galant een aantal beleidsmaatregelen voorgesteld. Die zullen worden uitgewerkt door de huidige minister”, is te horen bij het kabinet-Bellot. “De pakkans gaat omhoog. Het streefdoel is elk jaar minstens één bestuurder op drie te controleren.”

Er komt ook een veralgemening van het alcoholslot voor bestuurders die veel gedronken hebben en voor recidivisten. Uit de studie blijkt dat 80 procent van de ondervraagden voorstander is van een dergelijke verplichting. Daarnaast komt er een nultolerantie voor alcohol bij jonge bestuurders. Een timing daarvoor is voorlopig niet bekend. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content