Ecuador vraagt België om voormalig president Rafael Correa uit te leveren

© Belga Image

Ecuador heeft België om de uitlevering van zijn voormalige president Rafael Correa gevraagd. Die laatste moet een gevangenisstraf uitzitten in zijn thuisland, stelt het Ecuadoraanse gerechtshof in een verklaring. Correa is met een Belgische getrouwd en woont al jaren in Brussel. Volgens zijn advocaat Christophe Marchand krijgt Correa politiek asiel in België.

Correa was tien jaar lang president van het Zuid-Amerikaanse land. Twee jaar geleden werd hij bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens corruptie. Hij zou op de hoogte geweest zijn van smeergeld dat bouwondernemingen aan politici en ambtenaren betaalden en zou zelfs indirect voor het corruptienetwerk verantwoordelijk geweest zijn. Correa ontkende de beschuldigingen en wijst naar zijn opvolgers, die volgens hem een politieke campagne tegen hem voeren.

Tijdens zijn ambtsperiode bracht Correa politieke stabiliteit en sociale vooruitgang. Door natuurlijke hulpbronnen zoals olie van staatswege te ontginnen, konden veel Ecuadoranen uit de armoede klauteren en toegang krijgen tot onderwijs. Als president bouwde Correa ook de infrastructuur van Ecador uit. Critici wierpen hem echter autoritaire tendensen voor.

Partner Content