ECR-fractie met N-VA voorlopig derde partij in Europa, ALDE vierde

De partij van de Britse premier David Cameron behoort net als N-VA tot de Europese Conservatieven en Hervormers © Reuters

Met de inlijving van de vier Europarlementsleden van N-VA kroont de politieke formatie rond de Britse en Poolse conservatieven zich voorlopig tot derde grootste fractie in het Europees Parlement. De liberale fractie van oud-premier Guy Verhofstadt moet voorlopig genoegen nemen met de vierde plaats.

Door de toetreding van de vier N-VA-Europarlementsleden stijgt de getalsterkte van de ECR-fractie tot 68 verkozenen en wordt de groep rond de Britse en Poolse conservatieven na de pro-Europese christendemocraten en conservatieven (EVP, 221 zetels) en de sociaaldemocraten (S&D, 191 zetels) de derde grootste fractie.

Dat is voorlopig één zetel meer dan de ALDE-fractie (67 zetels). De liberalen voeren wel nog onderhandelingen met een vijftal andere verkozenen, onder wie vier Roemenen die momenteel tot de EVP behoren.

De pikorde onder de fracties in het Europees Parlement heeft niet enkel symbolische waarde. Ze is ook van belang voor de verdeling van de sleutelposten in het parlement, de verdeling van wetgevende rapporten onder de fracties en de spreektijd voor verkozenen tijdens plenaire sessies in het halfrond.

Ook de financiering van de fracties hangt samen met de sterkte van de fracties. Het Europees Parlement voorziet immers jaarlijks een toelage waarmee de fracties hun administratieve omkadering en personeel kunnen financieren en informatie en events rond hun politieke activiteiten kunnen betalen. Voor campagnes mag het geld niet gebruikt worden. Voor dit jaar zit er ongeveer 60 miljoen euro in de pot. Het grootste deel van het geld wordt proportioneel verdeeld op basis van het zetelaantal van de fracties. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content