‘Ebola-epidemie gaat sneller vooruit dan inspanningen om ze te controleren’ (WHO)

© Reuters

‘De ebola-epidemie in West-Afrika gaat sneller vooruit, dan de inspanningen om ze te controleren’, zegt Margaret Chan, algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De ebola-epidemie in het westen van Afrika “gaat sneller vooruit” dan de inspanningen die geleverd worden om de epidemie aan te pakken. Dat heeft Margaret Chan, algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), meegedeeld. Ze deed een oproep om maatregelen te nemen die de “catastrofale gevolgen” van de epidemie aanpakken.

“De huidige personeelssterkte van de nationale en internationale hulpdiensten is bedroevend ontoereikend”, aldus Chan tijdens de regionale top die in Guineese hoofdstad Conakry over de epidemie georganiseerd werd.

“Deze epidemie gaat sneller vooruit dan de inspanningen om ze te controleren. Als de situatie blijft verslechteren, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn op het vlak van verloren mensenlevens, maar ook wegens de socio-economische ontregeling en het verhoogd gevaar op verspreiding in andere landen”, zo waarschuwt ze.

Indijken

“De getroffen landen hebben buitengewone inspanningen geleverd en buitengewone maatregelen getroffen. Maar de behoeften die ebola in West-Afrika creëert gaan jullie bevoegdheid te boven”, zo verklaarde ze aan de presidenten van de getroffen landen Guinee, Sierra Leone en Liberia, die eveneens op de top aanwezig zijn.

“Ondanks de afwezigheid van een vaccin of een genezende behandeling, kunnen de ebola-epidemies zeker worden ingedijkt”, aldus nog de WHO-directeur. Ze hoopt dat de top “een keerpunt betekent in de strijd tegen de epidemie”. In het westen van Afrika zijn al 1.323 mensen besmet geraakt met het virus, 729 van hen kwamen om het leven. Volgens Chan gaat het om veruit “de grootste epidemie in de bijna veertigjarige geschiedenis van deze ziekte”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content