Ebola: Duitsland roept burgers uit West-Afrika terug, België wacht af

Ebola © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Alle Duitsers in de West-Afrikaanse landen getroffen door Ebola – Guinee, Sierra Leone en Liberia – worden gevraagd de regio te verlaten. Voor Belgen in de regio is een ‘algemene terugroeping nog niet aan de orde’, zo zegt Buitenlandse Zaken.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Duitsers in de West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Liberia gevraagd de regio dringend te verlaten. Zo heeft een woordvoerder bekendgemaakt. De maatregel geldt niet voor het medisch personeel, dat het schrijnend tekort aan experts in de getroffen regio moet opvangen.

‘Voorlopig geen terugroeping van Belgen nodig’

België wacht af. ‘Voorlopig achten we het nog niet nodig om onze burgers uit West-Afrika terug te roepen’, zegt adjunct-woordvoerder voor Buitenlandse Zaken, Joren Vandeweyer. ‘We vragen de mensen enkel om reisadviezen zoals ze op onze website staan, te volgen. Dus niet-essentiële reizen naar Guinee, Sierra Leone en Liberia worden afgeraden. Wie zich toch in de regio bevindt, moet de zwaarst getroffen gebieden binnen die landen vermijden.’

In Nigeria stierven tot nu toe drie mensen aan de ziekte. Reizigers naar het land wordt dan weer aangeraden op de hoogte te blijven van de gezondheidsrichtlijnen van de lokale autoriteiten.

Daarmee houdt Buitenlandse Zaken zich volgens Vandeweyer aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Buitenlandse Zaken baseert zich op cijfers van Belgen ingeschreven op de ambassade. In het hardst getroffen Guinee leven momenteel 83 Belgische burgers. In Sierra Leone zijn dat er 30, in Liberia 25. In Nigeria leven de meeste Belgen: 225.

Hoog risico voor Kenia

Ondertussen waarschuwt de WHO dat Kenia een land is met ‘hoog risico’ voor de verspreiding van het dodelijke ebolavirus. Het land werd dus geklasseerd in groep twee: hoog risico voor besmetting.

Kenia is een kwetsbaar land, omdat er wekelijks meer dan 70 vluchten uit West-Afrika toekomen. Gezondheidscontroles op de belangrijkste luchthaven van de hoofdstad Nairobi werden de laatste weken opgevoerd. Toch zegt de regering geen vluchten van de vier getroffen landen te zullen bannen.

De waarschuwing is de ernstigste van de WHO tot nu toe over de mogelijke verspreiding van Ebola naar Oost-Afrika.

Canadees experimenteel vaccin

Hulpverleners proberen de ebola-epidemie in West-Afrika onder controle te houden. Daar vielen al meer dan 1.000 doden als gevolg van de ziekte. In Nigeria – het recentst getroffen land – viel nu ook een derde dode. Ebola werd eerst in Guinee gesignaleerd, waarna het zich naar Sierra Leone en Liberia verspreidde.

De WHO stemde in met het toedienen van experimentele medicatie tegen het ebolavirus. Canada heeft gezegd ongeveer 1.000 doses van het experimentele vaccin te zullen doneren om de uitbraak in West-Afrika te helpen bestrijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content