‘Dwaze’ grootmoeder vindt kleinzoon terug

Grootmoeder Estela de Carlotto op een archiefbeeld uit 2011 © reuters

Na 35 jaar heeft de voorzitster van de ‘Dwaze grootmoeders’ in Argentinië haar kleinzoon teruggevonden. Dat werd door een bloedtest bevestigd.

Tijdens de militaire dictatuur in Argentinië verdwenen tussen 1976 en 1983 enkele tienduizenden tegenstanders of vermeende tegenstanders van het regime. Tegen die verdwijningen werd eerst geprotesteerd door de zogenaamde ‘Dwaze moeders van de Plaza de Mayo’, en later ook door de ‘Dwaze grootmoeders’. Estela Carlotto, de inmiddels 83-jarige voorzitster van de Grootmoeders van de Plaza de Mayo, protesteerde sinds 1977 tegen de verdwijning van haar zwangere dochter Laura Carlotto. Later vernam ze dat haar kind op 25 augustus 1978 in gevangenschap werd gedood. Sindsdien was Estela op zoek naar informatie over haar kleinkind. Een celgenote vertelde dat Laura kort na de geboorte van een zoon was terechtgesteld. Ze had haar zoon Guido genoemd.

Volgens de krant Buenos Aires Herald is de kleinzoon op basis van vrijwillige testen teruggevonden, en zou er “99 procent” zekerheid zijn over de match. De nu 35-jarige kleinzoon werkt als pianist. Guido, die van zijn adoptieffamilie een andere naam heeft gekregen, is het 114de kind van vermoorde ouders voor wie de grootmoeders een identiteit hebben vastgesteld.

Estela liet weten dat ze in de wolken is met het nieuws. “Mijn dochter glimlacht uit de hemel neer.” Ze heeft haar kleinzoon op foto gezien maar nog niet in het echt. (Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content