Duizenden Tsjechen protesteren voor onafhankelijke justitie

Protesten in Tsjechië tegen de ANO © belga

Duizenden mensen hebben in Tsjechië gedemonstreerd tegen premier Andrej Babis en voor een onafhankelijk justitie. Ze trokken maandagavond door de Praagse binnenstad en eisten onafhankelijke onderzoeken tegen politici van de populistische partij ANO. Daarbij scandeerden ze leuzen als ‘We zijn niet blind’. Er waren ook betogingen in meer dan honderd andere steden en gemeenten aangekondigd.

Aanleiding voor de protesten was de voor dinsdag geplande benoeming van een nieuwe vrouwelijke minister van Justitie. De sociaaldemocrate Marie Benesova wordt beschouwd als een vertrouweling van president Milos Zeman. Pikant detail aan de benoeming is dat het Openbaar Ministerie momenteel moet beslissen of er klachten worden ingediend tegen regeringsleider Babis wegens vermoedens van subsidiefraude. Het gaat in dit geval over 1,6 miljoen euro aan EU-gelden voor een wellnessresort in de omgeving van Praag.

Het kan niet getolereerd worden dat een premier zich onttrekt aan een eerlijk proces, verklaarden de organisatoren van het netwerk ‘Miljoenen momenten voor de democratie’. Ook de corruptiewaakhonden van Transparency International waarschuwen voor ‘politieke druk’ op de gerechtelijke autoriteiten. De 71-jarige Benesova was van juli 2013 tot januari 2014 al eens minister van Justitie in een overgangsregering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content