Duizenden manifestanten eisen arrestatie Puigdemont

© AFP

Duizenden mensen hebben zich in de straten van Barcelona verzameld om te manifesteren voor de eenheid van Spanje.

Ze roepen slogans als “Leve Spanje”, “Ik ben Spanjaard” en “Barcelona behoort tot Spanje”. Ze eisen ook de arrestatie van de door de Spaanse regering afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.

De politie van Barcelona liet weten dat 300.000 mensen op straat kwamen, nadat de organisatoren van de betoging, de Societat Civil Catalana, al gemeld hadden dat 1,1 miljoen mensen deelnamen aan de manifestatie.

De SCC organiseerde ook een eerste mars tegen de onafhankelijkheid op 8 oktober. Ook toen kwamen volgens de organisatoren meer dan 1 miljoen mensen opdagen, terwijl de politie sprak van 350.000 manifestanten.

Ook oppositieleider in het Catalaanse parlement Ines Arrimadas (Ciudadanos) nam deel aan de mars en riep top tot een herstel van ‘het gezond verstand en de democratie’ in de regio.

Madrid heeft het Catalaanse parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeroepen in Catalonië op 12 december, nadat Catalonië vrijdag de onafhankelijkheid uitriep. Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zaterdag officieel de bevoegdheden van minister-president Puigdemont overgenomen.

Puigdemont heeft opgeroepen tot een ‘democratische oppositie” tegen Madrid. Het Spaanse parket-generaal zal een procedure tegen hem opstarten wegens ‘rebellie’.

Partner Content