Duitsland herdenkt aanslag op Olympische Spelen

© Reuters

Duitse en Israëlische verantwoordelijken zijn samengekomen met de familieleden van de slachtoffers van de gijzeling tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München, nu 40 jaar geleden.

Op 5 september 1972 drongen acht gewapende Palestijnen van de groep “Zwarte September” het olympisch dorp binnen en gijzelden leden van de Israëlische delegatie. Twee Israëliërs raakten dodelijk gewond tijdens de inval. Negen anderen, onder wie enkele atleten, coaches en scheidsrechters, kwamen ook om tijdens het drama. Daarnaast stierven nog vijf gijzelnemers en een politieagent bij een reddingspoging.

De Israëlische delegatie in Duitsland wordt geleid door de vicepremier Silvan Shalom. Onder de familieleden bevindt zich onder meer Ankie Spitzer, de weduwe van schermcoach Andre Spitzer, een van de elf omgekomen Israëliërs. Shalom legde een krans neer in het vroegere olympisch dorp.

Ongepast

Er vindt ook een ceremonie plaats op een vroegere Duitse luchtmachtbasis in Fürstenfeldbruck, waar een vuurgevecht en explosies een einde brachten aan het drama. Onder meer de Duitse minister van Binnenlandse Zaken en Sport Hans-Peter Friedrich en de Beierse premier Horst Seehofer zullen aanwezig zijn.

Nabestaanden hadden reeds aan Jacques Rogge gevraagd voor een herdenkingsmoment tijdens de opening van de Olympische Spelen in Londen. Ze hadden een petitie met meer dan 130.000 handtekeningen overhandigd. Het IOC had negatief geantwoord omdat ze het ongepast vonden dit op de openingsceremonie te doen Er werd wel een minuut stilte gehouden in het olympische dorp. (Belga/CS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content