Duitse verpleger verontschuldigt zich voor moord ‘uit verveling’ op 30 patiënten

Duitse verpleger Niels H. gaf toe 30 patiënten te hebben gedood. © AFP

Een Duitse verpleger die toegaf meer dan 30 patiënten te hebben gedood, heeft zich bij de familie van de slachtoffers verontschuldigd. De man zegt vooral ‘uit verveling’ te hebben gehandeld.

‘Het spijt me echt’, zei de 38-jarige Duitse verpleger Niels H. tijdens zijn proces in Oldenburg. De man wordt beschuldigd van drie moorden en de poging tot moord op twee andere patiënten. Toch zou Niels H. meer schade hebben aangericht: tegenover een psychiatrisch expert gaf hij toe 90 patiënten met dodelijke hoeveelheden medicatie te hebben geïnjecteerd waarvan er 30 omkwamen. Hij maakte gebruik van hartmedicatie die de bloeddruk verlaagt.

Impulsief

Het motief van de verpleger zou het creëren van medische spoedgevallen zijn geweest, zodat hij daarop zijn reanimatievaardigheden kon demonstreren. Maar naast de verontschuldigingen gaf de man aan dat hij ‘doorgaans vrij spontaan en impulsief handelde’ en ook ‘uit verveling’, bericht Agence France-Presse.

De beschuldigde zei volgens AFP dat hij zich geweldig voelde als hij erin geslaagd was een patiënt te reanimeren, maar terneergeslagen was als hij faalde. Als een eerste poging toch een succes bleek, zou hij soms een tweede keer proberen, schrijft Daily Mail.

Sterftegraad verdubbeld

De moorden gebeurden in het ziekenhuis Delmenhorst waar Niels H. op de spoeddienst werkte tussen 2003 en 2005. Het was in dat laatste jaar dat de verpleger door een collega betrapt werd op het injecteren van patiënten.

H. ontkende nog patiënten te hebben gedood tijdens vorige jobs in andere klinieken, meldt het persagentschap Maar een speciale commissie onderzoekt ondertussen alle sterfgevallen die plaatsvonden waar de man gewerkt heeft.

Het is onduidelijk waarom het ziekenhuis de omvang van de misdaad niet eerder opmerkte: de sterftegraad in het ziekenhuis verdubbelde bijna toen de verpleger er aan de slag was en ook het gebruik van de hartmedicatie nam enorm toe.

Levenslang

Bij een eerste proces in 2008 werd H. veroordeeld tot een celstraf van zevenenhalf jaar voor poging tot moord. Tijdens de huidige rechtszaak die in september 2014 startte, gaf de verpleger volgens AFP aan dat hij ‘zich ervan bewust is dat zijn acties niet goedgepraat kunnen worden’ en dat hij ‘hoopt, dat als hij veroordeeld wordt, het verdict de geliefden van de slachtoffers vrede helpt vinden’. Associated Press meldt, dat de aanklagers levenslang eisen. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content