Duitse neo-nazi’s mogen vliegend tapijt gebruiken

De Duitse neo-nazipartij NPD heeft de toestemming gekregen om een vliegend tapijt te gebruiken bij controversiële verkiezingsaffiches.

Een Duitse rechtbank heeft de neonazipartij NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) de toestemming gegeven, controversiële verkiezingsaffiches te gebruiken die immigranten op een vliegend tapijt tonen. Die affiches passen in de campagne voor de verkiezingen van 18 september in Berlijn.

De Berlijnse wijk Kreuzberg, die vele allochtonen telt, wou het verbod van een NPD-affiche waarop drie karikaturale versies van mensen worden getoond: twee mannen met een donkere huid, van wie een met de obligate tulband, en een vrouw met de eveneens obligate sluier. Allen zitten op een vliegend tapijt dat als inscriptie heeft ‘Goede terugreis! ‘. Op de tweede affiche is de NPD-leider Udo Voigt te zien, gezeten op een motorfiets met als ondertitel ‘Volle gas’.

Racistisch, antisemitisch en revisionistisch

De NPD komt onomwonden uit voor haar racistische, antisemitische en revisionistische karakter. Het gemeentebestuur van Kreuzberg oordeelde dat de affiches voor de enen oproepen tot rassenhaat, voor de anderen een vergoelijking zijn van het nazi-ideeëngoed. De rechtbank hield het bij een Pontius Pilatus-beslissing: er is geen “objectief” bewijs dat de wetgeving is overtreden.

Derde Rijk

Nochtans prijkte een van de affiches aan de overkant van het Joods Museum in Berlijn, en is de band tussen ‘Volle Gas’ en de misdaden van het Derde Rijk niet ver te zoeken. De rechter oordeelde dan weer dat met “volle gas” ook gewoon bedoeld kan worden dat er enige haast achter politieke besluiten gezet moet worden. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content