Duitse inlichtingendienst: ‘Islamisten proberen te rekruteren in asielcentra’

Hans-Georg Maassen, hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz). © Reuters

Geradicaliseerde islamisten hebben al honderden pogingen ondernemen om migranten uit de Duitse asielcentra te rekruteren. Dat zegt de Duitse binnenlandse inlichtingendienst zondag in een gesprek met het persagentschap dpa.

“We zijn op de hoogte van meer dan 340 gevallen”, zegt Hans-Georg Maassen, hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz). “Maar dat zijn enkel de gevallen waar we weet van hebben. Waarschijnlijk zijn het er zelfs nog meer.” Maassen beklemtoont dat de medewerkers in de asielzoekerscentra op de hoogte zijn gebracht van het probleem.

“Het verontrust ons dat salafisten en andere islamisten hun zaak in asielcentra bepleiten”, klinkt het, in een verwijzing naar een ultraconservatieve stroming binnen het soennisme. “Want we weten dat er zich heel veel jonge mannen van soennitische strekking onder de asielzoekers bevinden.”

Duitsland, dat vorig jaar bijna 1 miljoen asielzoekers heeft opgevangen, werd in juli opgeschrikt door de aanslagen in Würzburg en Ansbach, die door geradicaliseerde moslims gepleegd werden. “De les die we daaruit moeten trekken, is dat we ons niet enkel moeten focussen op Islamitische Staat, dat terreurcellen naar Europa kan sturen”, besluit Maassen. “Het kan ook gebeuren dat individuen op eigen kracht radicaliseren of bevelen geven.”

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content