Duitse concentratiekampen krijgen alsmaar meer te maken met incidenten door extreemrechts

Concentratiekamp Dachau © Reuters

De sites van Duitse concentratiekampen zien alsmaar meer bedreigingen door aanhangers van extreemrechts. Dat meldt RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) vrijdag, na een rondvraag bij de sites van Dachau, Buchenwald, Bergen-Belsen, Neuengamme en Sachsenhausen/Ravensbrück.

“Doorheen heel het land zijn er meer gevallen van vandalisme, graffiti en andere incidenten”, zegt Clara Mansfeld, woordvoerster voor de sites in Hamburg. “Dat maakt ons bezorgd.” Andere memorialen melden vandalisme, swastika’s en een toegenomen aanwezigheid van extreemrechtse personen. 

“Twee jaar geleden gebeurden zulke zaken een keer per maand, dan werd het om de twee weken, nu moeten we ze bijna elke week melden”, getuigt Rikola-Gunnar Lüttgenau, adjunct-directeur van   de stichting voor de Buchenwald- en Mittelbau-Dora-sites.

Die toename is als een “seismograaf die pogingen laat zien om de fundamenten van de huidige Duitse bondsrepubliek aan het wankelen te brengen.”

Bij het memoriaal van het kamp in Dachau zegt woordvoerster Verena Bierl dat de incidenten niet beperkt blijven tot de terreinen en gebouwen, maar dat er een “verschuiving plaatsvindt van de aanvallen en ongeregeldheden naar de digitale ruimte”.

Partner Content