De mysterieuze duikboot die voor de kust van Stockholm is gedetecteerd en waarnaar het Zweedse leger zoekt in de Baltische Zee is niet Russisch, maar Nederlands. Dat heeft een bron op het Russische ministerie van Defensie maandag aan Russische persbureaus gezegd.

Het Russische staatspersbureau TASS kreeg bij het defensieministerie te horen dat het "waar mogelijk assistentie" heeft verleend aan de Zweden bij hun "vruchteloze zoektocht" naar een duikboot. Er waren echter "geen incidenten met Russische oorlogsschepen (in de Baltische Zee), met inbegrip van onderzeeërs". De bevelvoering van de Zweedse zeemacht heeft het dus "mis".

Nederlandse duikboot 'Bruinvis'

Tegenover het Russische staatspersbureau Ria Novosti en het onafhankelijke persbureau Interfax zei een bron op het Russische ministerie van Defensie dat de Zweden zich tot de Nederlandse zeemacht moeten wenden, omdat de duikboot van het Nederlandse leger zou kunnen zijn. Novosti en Interfax voegden er op gezag van dezelfde bron aan toe dat de Nederlandse dieselelektrische onderzeeër Bruinvis "sommige praktische taken uitvoerde in de onmiddellijke buurt van Stockholm". Het betrof onder meer noodoefeningen. Het luidt voort dat de Bruinvis vrijdag de haven van Tallinn is binnengelopen en "wellicht vandaag zijn weg voortzet" om naar Nederland terug te keren. (Belga/WB)

De mysterieuze duikboot die voor de kust van Stockholm is gedetecteerd en waarnaar het Zweedse leger zoekt in de Baltische Zee is niet Russisch, maar Nederlands. Dat heeft een bron op het Russische ministerie van Defensie maandag aan Russische persbureaus gezegd.Het Russische staatspersbureau TASS kreeg bij het defensieministerie te horen dat het "waar mogelijk assistentie" heeft verleend aan de Zweden bij hun "vruchteloze zoektocht" naar een duikboot. Er waren echter "geen incidenten met Russische oorlogsschepen (in de Baltische Zee), met inbegrip van onderzeeërs". De bevelvoering van de Zweedse zeemacht heeft het dus "mis". Tegenover het Russische staatspersbureau Ria Novosti en het onafhankelijke persbureau Interfax zei een bron op het Russische ministerie van Defensie dat de Zweden zich tot de Nederlandse zeemacht moeten wenden, omdat de duikboot van het Nederlandse leger zou kunnen zijn. Novosti en Interfax voegden er op gezag van dezelfde bron aan toe dat de Nederlandse dieselelektrische onderzeeër Bruinvis "sommige praktische taken uitvoerde in de onmiddellijke buurt van Stockholm". Het betrof onder meer noodoefeningen. Het luidt voort dat de Bruinvis vrijdag de haven van Tallinn is binnengelopen en "wellicht vandaag zijn weg voortzet" om naar Nederland terug te keren. (Belga/WB)