Door Belgisch publiek gefinancierd vliegtuig levert humanitaire hulp aan CAR

Franse soldaat in Centraal-Afrikaanse Republiek © Reuters

Een vliegtuig dat volledig gefinancierd werd door het Belgische publiek zal de komende vijf maanden humanitaire vluchten uitvoeren om de vluchtelingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek bij te staan.

Een Cessna van de Belgische afdeling van de ngo Piloten Zonder Grenzen heeft onlangs een humanitaire vlucht uitgevoerd om vluchtelingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek bij te staan. Bedoeling is dat het toestel, dat volledig betaald werd met schenkingen van het Belgische publiek, vijf maanden lang ter beschikking staat van humanitaire organisaties in het land, dat ten prooi is gevallen aan een burgeroorlog.

Volgens Piloten Zonder Grenzen-België (PZG-België) moet het versterken van het humanitair luchttransport de hulporganisaties de mogelijkheid bieden zich op het terrein te ontplooien. Het regenseizoen komt er namelijk aan en zal ervoor zorgen dat heel wat moeilijk berijdbare wegen binnenkort helemaal ontoegankelijk worden. Daarom sloeg de Belgische sectie de handen in mekaar met de Nederlandse en Britse collega’s.

Een Cessna 206 – een broussevliegtuig bij uitstek dat kan landen op rudimentaire plaatsen – moet ter beschikking gesteld worden van de hulporganisaties ter plaatse.

Het toestel voerde vorige week zijn eerste vlucht uit vanuit de hoofdstad Bangui. De cargo aan boord was bestemd voor een Noorse hulporganisatie en bestond uit hygiënische producten die de verspreiding van epidemieën, zoals cholera, moeten voorkomen. De bestemming was Carnot, in het westen van het land.

‘Luchtvaart is prijzige sector’

Directeur Christian Georlette van PZG-België onderstreept dat dankzij de vrijgevigheid van de bevolking in de drie landen een humanitaire luchtoperatie van die omvang mogelijk werd. ‘Zelfs als de exploitatiekosten van het type vliegtuig waarover wij beschikken niet zo hoog oplopen, blijft de luchtvaart een prijzige sector’, waarschuwt Georlette niettemin. ‘Daarom rekenen we op onze mensen om ons verder te blijven steunen. Bovendien nodigen we alle instellingen, stichtingen en bedrijven uit die zich wensen aan te sluiten bij deze humanitaire inspanning, zodat we het hoofd kunnen bieden aan onvoorziene omstandigheden en deze zending tot eind 2015 kunnen voortzetten.’

De Centraal-Afrikaanse Republiek kwam in maart 2013 in een spiraal van geweld terecht toen de gewezen islamitische rebellengroep Seleka de christelijke president François Bozizé van de macht verdreef. De gevechten die daarna ontstonden hebben aan duizenden mensen het leven gekost. Frankrijk heeft 1.600 soldaten naar zijn voormalige kolonie gestuurd, die de troepen van de Afrikaanse Unie (AU) moeten bijstaan en de rebellen ontwapenen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content