Emily Murphy, de hoge ambtenaar van de General Services Administration (GSA), was de eerste die meldde wat er stond te gebeuren. Ze liet weten dat Joe Biden de 'ogenschijnlijke winnaar' is van de presidentsverkiezingen en dus fondsen zal ontvangen en geheime informatie en de mogelijkheid om te coördineren met de ploeg van president Trump. Even later bevestigde de president het bericht in een tweet.

Doorgaans start de overgang van het ene regime naar het andere hooguit enkele dagen, soms enkele uren, nadat de verkiezingsuitslag bekend wordt.

Maar in dit geval drukte Emily Murphy op de rempedaal en duurde het enkele weken vooraleer het groen licht er kwam.

De ploeg van Joe Biden maakte er geen groot misbaar over, maar zolang de GSA geen 'ogenschijnlijke winnaar' aanduidde, kon de president-elect wettelijk geen officiële contacten hebben en geen financiële ondersteuning krijgen. Omgekeerd konden ambtenaren zoals covid-specialist Anthony Fauci geen contact hebben met Biden. Volgens Biden bedreigde het uitstel de efficiëntie van de overgang. Het werd moeilijker om bijvoorbeeld een aanpak van de verdeling van vaccins te coördineren zolang de ploeg-Biden niet over recent cijfermateriaal beschikte. Met name het gebrek aan coördinatie rond covid kon volgens Biden 'mensenlevens kosten'. Ook was de ploeg Biden niet in staat om het verleden van ministerkandidaten of kandidaten te laten uitpluizen door de FBI.

Kort nadat Michigan officieel bekrachtigde dat Joe Biden in die staat gewonnen heeft, kort nadat enkele Republikeinse verkozenen hadden gepleit voor een begin van officiële transitie, zette Murphy toch het licht op groen voor een begin van officiële overgang.

In de brief waarmee ze haar beslissing aankondigde, preciseerde ze dat ze nooit onder druk gezet is door de uitvoerende macht, lees door president Trump. Ze had de zaak uitgesteld omdat ze vond dat ze de stembewegingen moest afwachten. Eerder had ze gezegd: 'Het is niet mijn rol om de president te kiezen'. Het heeft haar en haar familie 'duizenden' bedreigingen opgeleverd, meldde ze in de brief.

Trump bekrachtigde haar beslissing via een tweet. Maar toegeven dat Biden gewonnen heeft, doet hij niet: 'We zetten onze strijd verder, en ik geloof dat we zullen winnen!'

Ploeg Biden tevreden, maar...

De officiële reactie van het kamp Biden was positief. 'De huidige beslissing', aldus Yoannes Abraham, directeur van de transitie, 'is een nodige stap om de uitdagingen van ons land te kunnen aanpakken, de pandemie onder controle te krijgen en onze economie terug op het spoor te zetten'.

De volgende zin straalde al minder tevredenheid uit.

Het team Biden, aldus Abraham, zal de komende dagen gebruiken om 'de aanpak van de pandemie te bespreken, een vol verslag te krijgen van veiligheidsaangelegenheden, en de pogingen van de regering Trump om overheidsdiensten uit te hollen volkomen te begrijpen'.

Emily Murphy, de hoge ambtenaar van de General Services Administration (GSA), was de eerste die meldde wat er stond te gebeuren. Ze liet weten dat Joe Biden de 'ogenschijnlijke winnaar' is van de presidentsverkiezingen en dus fondsen zal ontvangen en geheime informatie en de mogelijkheid om te coördineren met de ploeg van president Trump. Even later bevestigde de president het bericht in een tweet. Doorgaans start de overgang van het ene regime naar het andere hooguit enkele dagen, soms enkele uren, nadat de verkiezingsuitslag bekend wordt. Maar in dit geval drukte Emily Murphy op de rempedaal en duurde het enkele weken vooraleer het groen licht er kwam. De ploeg van Joe Biden maakte er geen groot misbaar over, maar zolang de GSA geen 'ogenschijnlijke winnaar' aanduidde, kon de president-elect wettelijk geen officiële contacten hebben en geen financiële ondersteuning krijgen. Omgekeerd konden ambtenaren zoals covid-specialist Anthony Fauci geen contact hebben met Biden. Volgens Biden bedreigde het uitstel de efficiëntie van de overgang. Het werd moeilijker om bijvoorbeeld een aanpak van de verdeling van vaccins te coördineren zolang de ploeg-Biden niet over recent cijfermateriaal beschikte. Met name het gebrek aan coördinatie rond covid kon volgens Biden 'mensenlevens kosten'. Ook was de ploeg Biden niet in staat om het verleden van ministerkandidaten of kandidaten te laten uitpluizen door de FBI.Kort nadat Michigan officieel bekrachtigde dat Joe Biden in die staat gewonnen heeft, kort nadat enkele Republikeinse verkozenen hadden gepleit voor een begin van officiële transitie, zette Murphy toch het licht op groen voor een begin van officiële overgang.In de brief waarmee ze haar beslissing aankondigde, preciseerde ze dat ze nooit onder druk gezet is door de uitvoerende macht, lees door president Trump. Ze had de zaak uitgesteld omdat ze vond dat ze de stembewegingen moest afwachten. Eerder had ze gezegd: 'Het is niet mijn rol om de president te kiezen'. Het heeft haar en haar familie 'duizenden' bedreigingen opgeleverd, meldde ze in de brief.Trump bekrachtigde haar beslissing via een tweet. Maar toegeven dat Biden gewonnen heeft, doet hij niet: 'We zetten onze strijd verder, en ik geloof dat we zullen winnen!'De officiële reactie van het kamp Biden was positief. 'De huidige beslissing', aldus Yoannes Abraham, directeur van de transitie, 'is een nodige stap om de uitdagingen van ons land te kunnen aanpakken, de pandemie onder controle te krijgen en onze economie terug op het spoor te zetten'.De volgende zin straalde al minder tevredenheid uit.Het team Biden, aldus Abraham, zal de komende dagen gebruiken om 'de aanpak van de pandemie te bespreken, een vol verslag te krijgen van veiligheidsaangelegenheden, en de pogingen van de regering Trump om overheidsdiensten uit te hollen volkomen te begrijpen'.