Donald Trump haalt in speech bij Mount Rushmore uit naar ‘genadeloze campagne tegen onze iconen’

Donald Trump houdt zijn 4-julitoespraak bij Mount Rushmore © Belga Image

President Donald Trump heeft aan de vooravond van de nationale feestdag in de Verenigde Staten een nationalistische toespraak gehouden. Nabij Mount Rushmore, het monument waarbij vier Amerikaanse presidenten zijn uitgehouwen in de rotsen, veroordeelde hij het ’trachten te wissen van onze geschiedenis’.

De Amerikaanse president beloofde zijn toehoorders ook dat hij een taskforce gaat oprichten die zich moet bezighouden met het bouwen en herstellen van monumenten voor Amerikaanse helden.

Kritiek

Er was op voorhand heel wat kritiek op het bezoek van Trump aan Mount Rushmore. De vrees bestond dat het de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in de hand zou werken. Er daagden vrijdag zo’n 7000 aanhangers op, maar de sociale afstandsregels werden niet gerespecteerd en de meeste mensen droegen geen mondmasker.

Trump had het in zijn toespraak nauwelijks over het virus, maar haalde uit naar links, die volgens hem de Amerikaanse denkbeelden trachten te herschrijven en te wissen.

Volgens Trump wordt er tegen Amerikaanse iconen ‘een genadeloze campagne gevoerd om onze geschiedenis uit te vegen, onze helden te belasteren, onze waarden uit te wissen en onze kinderen te indoctrineren’. Een verwijzing naar de protesten van de jongste weken tegen racisme en politiegeweld. Daarbij hebben de manifestanten het ook vaak op standbeelden van historische figuren gemunt.

Lees verder onder de video

https://i.ytimg.com/vi/iUEk5kxm7NE/hqdefault.jpgvideo480

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
The Sun270480YouTubehttps://www.youtube.com/user/thesunnewspaperTrump slams protesters in patriotic 4th July speech at Mount Rushmorehttps://www.youtube.com/3601.0

De locatie van Trumps 4-julispeech is omstreden. Mount Rushmore ligt in het beschermd natuurgebied Black Hills, nabij Keystone in de staat South Dakota. De vier uitgehouwen presidenten zijn George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. De eerste twee waren slavenhouders. Het monument staat in een gebied dat vroeger toebehoorde aan de inheemse Lakota.

Protest

Na de speech van de president werd een groot vuurwerk afgestoken en ook daar was al kritiek op gekomen. Jaren geleden brak als gevolg van vuurwerk brand uit in de Black Hills. Sindsdien is vuurwerk er verbannen, tot nu. Het evenement, begeleid door een klank- en lichtspel, duurde maar liefst 20 minuten.

Er werd vrijdag ook geprotesteerd door inheemse Amerikanen, aan wie het gebied vroeger toebehoorde. Ze blokkeerden de toegangsweg maar werden opgepakt.

Partner Content