Brexit: wat gebeurt er vandaag?

John Bercow © reuters

De Britse premier Boris Johnson wil vandaag in het Lagerhuis een ‘betekenisvolle stemming’ over de deal met de Europese Unie (EU) over de brexit. Voorzitter van het Lagerhuis heeft dat maandagnamiddag geweigerd.

Zaterdag leed de Conservatieve regeringsleider een striemende nederlaag in het parlement. Dit stemde niet zijn brexit-akkoord maar schaarde zich met 322 tegen 306 stemmen achter een amendement van Tory-parlementslid Oliver Letwin.

Dat stelt dat de goedkeuring van het echtscheidingsakkoord wordt ingehouden tot de deal is omgezet in Britse wetgeving. Dat zorgde er automatisch voor dat Johnson nieuw uitstel van de Britse uittrede uit de EU moest vragen.

De premier wil dat het Lagerhuis vandaag/maandag duidelijk “ja” of “neen” zou zeggen omtrent het akkoord.

Stemming of niet?

Maar of er een stemming komt, hing af van het fiat van parlementsvoorzitter John Bercow. Hij kon oordelen dat er zaterdag reeds een stemming was en dat die niet zo snel kan worden overgedaan. Bercow besliste echter om de stemming niet te laten doorgaan.Bercow was van mening dat de motie van afgelopen zaterdag inhoudelijk dezelfde is als de motie die maandagmiddag voorligt. Dat is volgens de regels van het Britse parlement niet toegelaten. Bovendien nam Bercow ook in overweging of de omstandigheden indringend veranderd waren in vergelijking met afgelopen

Maar ook de oppositie kan nog stokken in de wielen steken. Zondag heeft Labour-schaduwminister voor de brexit Keir Starmer gezegd dat het aan de Britten toekomt om zich in een referendum uit te spreken over de deal. De grootste oppositiepartij kan de regering ook dwingen aan de Europese Unie te vragen om in een douane-unie te blijven. Wat volgens minister van Handel Liz Truss ’terug naar af’ betekent.

Dominic Raab: ‘Boris Johnson krijgt voldoende stemmen voor brexit-deal’

Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zei zondag in een interview met de BBC dat hij ervan overtuigd is dat de parlementsleden de deal deze week alsnog goedkeuren.

Volgens Raab kan premier Johnson op voldoende stemmen rekenen om de deal tegen de deadline van 31 oktober te bezegelen. Premier Johnson houdt overigens zelf vast aan die deadline, ondanks het feit dat hij wettelijk verpicht was om uitstel te vragen aan de EU. Raab wijst er nog op dat er binnen de EU ongerustheid heerst over een mogelijk uitstel van de brexit.

Ook zijn collega, Michael Gove, de zogenaamde brexitminister, is ervan overtuigd dat het Verenigd Koninkrijk uiterlijk 31 oktober uit de Europese Unie stapt.

Gove verklaart in een interview met Sky News dat ‘we een deal hebben waarmee we kunnen vertrekken op 31 oktober’. Hij beschuldigt de parlementsleden die voor het Letwin-amendement hebben gestemd ervan het proces moedwillig te hebben willen vertragen.

Hoop op deal stuwt Britse pond

Het Britse pond won maandag ten opzichte van de Amerikaanse dollar door de hoop dat het Verenigd Koninkrijk een no-dealbrexit volgende week kan vermijden. De Britse munt veerde op tot 1,30 dollar, het hoogste niveau in vijf maanden.

De regering zou intussen wel ‘Operation Yellowhammer’ hebben geactiveerd – het noodplan om een ‘no-deal brexit ‘af te handelen – omdat er geen garantie was dat de EU uitstel van de brexit zou aanvaarden.

Wat zegt de Europese Unie?

De ambassadeurs van de 27 EU-landen kwamen zondagochtend in Brussel bijeen om het juridische proces van ratificatie van een brexit-akkoord voort te zetten. De Europese Unie zou bereid zijn om het Verenigd Koninkrijk tot februari 2020 brexituitstel te geven als de Britse premier Boris Johnson er niet in slaagt om voor 31 oktober een brexitovereenkomst door het Britse parlement te loodsen. EU-diplomaten bekijken meerdere uitstelopties, aldus ingewijden.

De lidstaten hebben het akkoord maandag goedgekeurd en sturen het nu naar het Europees Parlement. Omdat de Europese leiders het brexit-akkoord dat vorige donderdag met de Britse premier Boris Johnson werd bereikt op hun Europese top reeds goedkeurden, was het groen licht op ministerieel niveau – in de Raad – slechts een formaliteit. Het akkoord verhuist nu naar het Europees Parlement, dat het net als het Britse Lagerhuis moet ratificeren. De Europarlementsleden hebben al aangegeven dat ze pas willen stemmen wanneer duidelijk is dat het parlement in Londen het akkoord kan steunen.

Ondertussen in de Vlaamse regering…

De Vlaamse regering wil de ontwikkelingen in het brexit-dossier zo nauw mogelijk opvolgen en niets aan het toeval overlaten. Daarom is de kerngroep van de Vlaamse Brexit Taskforce maandagochtend in het Errerahuis in Brussel bijeengekomen om een stand van zaken op te maken.

Elk scenario heeft een mogelijke impact op onze economie. Bij een no deal gaat het om 2,5 procent van het bbp en staan 28.000 jobs op het spel. Maar ook in het scenario mét een deal, kan er nog altijd een impact van 1,8 procent zijn op het bbp.

Minister-president Jan Jambon en de ministers Hilde Crevits en Lydia Peeters hebben vandaag samengezeten met de sectoren en beleidsdomeinen (havens, logistiek, visserij) die het eerst en het zwaarst getroffen zullen worden door een eventueel no deal scenario.

‘Hopelijk kunnen we snel werk maken van een zo ambitieus mogelijke toekomstige relatie met het VK. Ik blijf er bij de andere EU-lidstaten en instellingen op aandringen compenserende maatregelen te voorzien voor de economieën die (zelfs in het geval van een deal) het zwaarst door brexit getroffen worden’, zo zei minister-president Jan Jambon na afloop.

Volgens minister van Economie Hilde Crevits heeft Vlaanderen een pakket maatregelen klaar. ‘Maatregelen op economisch vlak, op gebied van jobs en voor onze landbouw en visserij. 45 adviseurs bij het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) zijn paraat via brexit@fitagency.be om onze ondernemingen te ondersteunen, er is voorzien in begeleiding op maat en financiële steun.’

Ook op logistiek vlak wil Vlaanderen inspelen op de brexit-ontwikkelingen. ‘We moeten alert zijn, ongeacht welk scenario. Dit gaat sowieso een impact hebben op de werking van de havens en op ons vervoer van en naar het VK. We willen niet buitenspel staan. We hebben een noodplan en communicatiestrategie klaar met betrekking tot de verschillende verkeersscenario’s en ook kunnen we anticiperen op mogelijke problemen op zee binnen de visserijsector’, zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Lees ook: Jambon roept maandag Brexit Taskforce bijeen: ‘No deal zou vreselijk zijn’ (video)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content