De brieven werden voor de deadline van middernacht verstuurd naar de Europese president Donald Tusk.

In de eerste, zo meldt de BBC, vraagt de Britse premier een uitstel van de brexit tot 31 januari. Die vraag tot uitstel was hem door het parlement opgelegd. Deze korte brief werd verstuurd door de eerste minister, maar niet ondertekend.

Boris Johnson liet een tweede, langere brief bezorgen waarin hij uitlegt waarom dat uitstel een kwalijke zaak en 'een vergissing' zou zijn, zowel voor het Verenigd Koninkrijk als voor de EU. Die brief is volgens de BBC wel gesigneerd door de premier.

Tusk kreeg nog een derde brief toegestuurd. Deze was niet afkomstig van Johnson maar van Tim Barrow, die Londen vertegenwoordigt in Brussel. In die derde brief wordt uitleg verstrekt over de gebeurtenissen van zaterdag in het Brits parlement.

Volgens diplomatieke bronnen hebben de EU-ambassadeurs en de Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier zondag tijdens een korte bijeenkomst via een ratificatieproces de weg vrijgemaakt voor een goedkeuring van het brexit-akkoord door het Europees parlement.

Van het verzoek tot uitstel dat premier Boris Johnson zaterdagavond noodgedwongen deed, werd 'akte genomen', klinkt het bij een diplomaat. De komende dagen zal de Europese president Donald Tusk overleggen met de EU-leiders over het verzoek tot uitsel.

Donald Tusk en Johnson hadden zaterdagavond, voor de brieven werden verstuurd, een telefonisch onderhoud. Tusk bevestigde toen dat hij de brieven had ontvangen en er bij vemeld dat hij de andere Europese leiders zou consulteren.

Boris Johnson wil begin volgende week een stemming over zijn brexitdeal forceren, hoewel een meerderheid in het parlement zaterdag een amendement van parlementslid Oliver Letwin goedkeurde, dat daar tegenin gaat. Het amendement wil dat het echtscheidingsakkoord eerst in Britse wetgeving wordt omgezet, alvorens het parlement zich over de overeenkomst beraadt. Dat amendement werd 322 stemmen tegen 306 goedgekeurd. Ook willen vele parlementsleden een becijfering van de effecten alvorens over het brexitakkoord te stemmen. Dat alles zou een uitstel inhouden.

Johnson verklaarde zaterdag in het parlement dat wat hem betreft het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de EU zal verlaten, en dat hij in geen geval nieuwe onderhandelingen met de EU begint over een uitstel.

Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab meldt zondag in een reactie aan de BBC dat hij ervan overtuigd is dat het parlement de deal volgende week goedkeurt, en dat de brexit tegen de deadline van 31 oktober bezegeld wordt.

De brieven werden voor de deadline van middernacht verstuurd naar de Europese president Donald Tusk.In de eerste, zo meldt de BBC, vraagt de Britse premier een uitstel van de brexit tot 31 januari. Die vraag tot uitstel was hem door het parlement opgelegd. Deze korte brief werd verstuurd door de eerste minister, maar niet ondertekend.Boris Johnson liet een tweede, langere brief bezorgen waarin hij uitlegt waarom dat uitstel een kwalijke zaak en 'een vergissing' zou zijn, zowel voor het Verenigd Koninkrijk als voor de EU. Die brief is volgens de BBC wel gesigneerd door de premier.Tusk kreeg nog een derde brief toegestuurd. Deze was niet afkomstig van Johnson maar van Tim Barrow, die Londen vertegenwoordigt in Brussel. In die derde brief wordt uitleg verstrekt over de gebeurtenissen van zaterdag in het Brits parlement.Volgens diplomatieke bronnen hebben de EU-ambassadeurs en de Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier zondag tijdens een korte bijeenkomst via een ratificatieproces de weg vrijgemaakt voor een goedkeuring van het brexit-akkoord door het Europees parlement. Van het verzoek tot uitstel dat premier Boris Johnson zaterdagavond noodgedwongen deed, werd 'akte genomen', klinkt het bij een diplomaat. De komende dagen zal de Europese president Donald Tusk overleggen met de EU-leiders over het verzoek tot uitsel. Donald Tusk en Johnson hadden zaterdagavond, voor de brieven werden verstuurd, een telefonisch onderhoud. Tusk bevestigde toen dat hij de brieven had ontvangen en er bij vemeld dat hij de andere Europese leiders zou consulteren.Boris Johnson wil begin volgende week een stemming over zijn brexitdeal forceren, hoewel een meerderheid in het parlement zaterdag een amendement van parlementslid Oliver Letwin goedkeurde, dat daar tegenin gaat. Het amendement wil dat het echtscheidingsakkoord eerst in Britse wetgeving wordt omgezet, alvorens het parlement zich over de overeenkomst beraadt. Dat amendement werd 322 stemmen tegen 306 goedgekeurd. Ook willen vele parlementsleden een becijfering van de effecten alvorens over het brexitakkoord te stemmen. Dat alles zou een uitstel inhouden.Johnson verklaarde zaterdag in het parlement dat wat hem betreft het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de EU zal verlaten, en dat hij in geen geval nieuwe onderhandelingen met de EU begint over een uitstel. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab meldt zondag in een reactie aan de BBC dat hij ervan overtuigd is dat het parlement de deal volgende week goedkeurt, en dat de brexit tegen de deadline van 31 oktober bezegeld wordt.