Dodentol ingestorte appartementencomplex Miami stijgt naar 5

Hulpverleners zoeken in het puin naar overlevenden

Uit het ingestorte appartementsgebouw in Surfside, nabij Miami Beach, is zaterdag een vijfde lichaam gehaald. Dat heeft de burgemeester van Miami-Dade County Daniella Levina Cava bekendgemaakt. Nog zowat 156 mensen zijn momenteel vermist.

‘Vandaag hebben onze reddingsteams een ander lichaam gevonden in het puin, en onze zoektocht heeft ook menselijke resten blootgelegd’, aldus Levina Cava. ‘Onze topprioriteit is om te blijven zoeken en zoveel mogelijk mensen te redden.’

Met de identificatie van drie eerder geborgen lichamen is het aantal vermisten teruggelopen van 159 naar 156. Het is van deze mensen niet bekend of ze in het pand aanwezig waren en nu onder het puin liggen of dat ze er helemaal niet waren.

Het gebouw dat instortte is een appartementencomplex van dertien verdiepingen met uitzicht op zee. Het ligt vlakbij het strand en staat bekend als Champlain Towers. Het werd gebouwd in de jaren tachtig en bestaat uit meer dan 100 appartementen.

Onderzoekers hebben de oorzaak van de instorting van het Champlain Towers South-appartementencomplex nog niet kunnen vaststellen, mede omdat de onderzoekers nog geen volledige toegang tot de rampplek hebben, waar reddingsploegen zoeken naar overlevenden. Experts verwachten dat het onderzoek naar de oorzaak van de instorting nog maanden kan duren.

Drie jaar geleden waarschuwde een ingenieur al voor ‘grote structurele schade’ aan het gebouw. Het ging volgens een door de New York Times ingezien rapport onder meer om schade aan het betonnen fundament onder het zwembad en een overvloed aan barsten en afbrokkeling van de pilaren, balken en muren van de parkeergarage onder het complex. De schade is vermoedelijk veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan de zoute zeelucht langs de kust van Zuid-Florida. De ingenieur, Frank Morabitoa, drong destijds bij het management van het gebouw aan op spoedige reparaties.

In de nacht van woensdag op donderdag, vlak voordat de eerder geadviseerde reparaties zouden gaan plaatsvinden, stortte het appartementengebouw in.

Partner Content