Dodental loopt op na dubbele aardbeving in China

© ImageGlobe

Het noordwesten van China is getroffen door twee krachtige aardbevingen. Volgens de eerste berichten vielen daarbij minstens 75 doden en raakten meer dan 400 anderen gewond.

De eerste aardbeving deed zich voor omstreeks 7.45 uur lokale tijd (1.45 uur Belgische tijd) in Gansu, een provincie voor grote delen bedekt met woestijn, en had een kracht van 5,9 op de Schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich 170 kilometer ten zuidoosten van de provinciehoofdstad Lanzhou, op een diepte van 9,8 kilometer. Dat meldt het Amerikaanse geologische instituut USGS. Zowat 1,5 uur later was er een tweede schok met kracht van 5,6.

Volgens de Chinese regering zijn er minstens 75 dodelijke slachtoffers en meer dan 400 gewonden.

Schade

Volgens de autoriteiten zijn 1.200 gebouwen ingestort en nog eens 21.000 zwaar beschadigd. In enkele gemeenten viel de elektriciteit uit. Ook zijn enkele treinverbindingen verbroken.

De lokale autoriteiten stuurden honderden soldaten, agenten en andere hulpverleners om te helpen bij de redding van slachtoffers, aldus de Chinese staatsmedia.

De Chinese afdeling van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) is op weg naar de getroffen provincie. De hulporganisatie stuurt ook hulpgoederen zoals 200 tenten en 1.000 paketten voor gezinnen met levensnoodzakelijk materiaal. ‘Hevige regenval is voorspeld in het door de ramp getroffen gebied, wat een invloed kan hebben op de reddingsinspanningen en het gevaar van aardverschuivingen stelt’, zei het ICRC nog.

Dodelijke aardbevingen

De provincies in het westen van China worden regelmatig door aardbevingen getroffen. Een beving met kracht van 6,6 in de buurprovincie Sichuan kostte in april het leven aan zowat 200 mensen. Sichuan werd in 2008 getroffen door een verwoestende beving met een kracht van 8. Daarbij was sprake van bijna 90.000 gewonden en vermisten. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content