Dit jaar aanzienlijk meer journalisten gedood

Palestijnen lopen langs een muurschildering van de gedode Al Jazeera journaliste Shireen Abu Akleh. Ze werd gedood terwijl ze verslag deed van een inval van het Israëlische leger in Jenin in mei 2022. © Getty

In de loop van 2022 zijn wereldwijd al 67 persmedewerkers gedood tijdens het uitoefenen van hun baan, een aanzienlijke toename tegenover de 47 dodelijke slachtoffers in 2021, meldt de internationale journalistenbond International Federation of Journalists (IFJ).

In Oekraïne, waar een oorlog woedt, eiste het geweld de hoogste tol, met twaalf mediawerkers die het leven lieten, het hoogste cijfer onder de 21 landen waar dodelijk geweld tegen journalisten plaatsvond. In Mexico werden elf journalisten gedood. Wetteloosheid in Haïti kostte het leven aan zes persmedewerkers. Het gaat om hoofdredacteuren, verslaggevers, correspondenten, columnisten, fotografen, cameramensen en assistenten.

“De toename van het aantal moorden op journalisten en andere mediamedewerkers is een grote reden tot bezorgdheid en opnieuw een wake-upcall voor regeringen over de hele wereld om actie te ondernemen ter verdediging van de journalistiek, een van de belangrijkste pijlers van de democratie”, zegt secretaris-generaal van de IFJ Anthony Bellanger in een persbericht. In verschillende landen belandden journalisten achter de tralies in de marge van politieke onrust. China en Hongkong voeren de lijst aan met 84 journalisten die er momenteel zijn opgesloten, gevolgd door Myanmar (64), Turkije (51), Iran (34), Wit-Rusland (33), Egypte (23), Rusland en de bezette Krim (29), Saoedi-Arabië (11), Jemen (10), Syrië (9) en India (7).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content