Didier Reynders sluit harde militaire actie in Oost-Congo niet uit

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) sluit mogelijke harde acties tegen de rebellen in het oosten van Congo niet uit.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) sluit niet uit dat het Congolese leger en de Monusco, de missie van de Verenigde Naties (VN) in Congo, de volgende weken militaire acties ondernemen tegen de rebellen in het oosten van het land. Dat zei Reynders in Kinshasa, net voor een onderhoud met president Joseph Kabila en eerste minister Matata.

Rebellen van de M23-beweging houden nu al meer dan een jaar een deel van de oostelijke provincie Noord-Kivu bezet. De M23 bestaat hoofdzakelijk uit Tutsi’s, die tot een jaar geleden deel uitmaakten van het Congolese leger. Ze keerden dat de rug toe omdat ze vinden dat een in 2009 gesloten vredesakkoord tussen een rebellenbeweging uit het oosten en de Congolese regering niet werd gerespecteerd.

Internationale waarnemers zijn ervan overtuigd dat M23 de steun krijgt van Rwanda en Oeganda. Reynders had een gesprek met de verantwoordelijken van de Monusco, de VN-missie met 3.000 soldaten uit Zuid-Afrika, Tanzania en Malawi. “Ze zijn vastberaden de capaciteit van de interventiebrigade te tonen”, zegt Reynders. Volgens de Belgische minister zijn ze er bij de Monusco van overtuigd dat de M23 steun krijgt uit Rwanda en Oeganda, al blijven die landen dat met klem ontkennen.

Diplomatieke raadgevers

Didier Reynders (MR) duidde tijdens zijn bezoek aan Congo drie zakenmensen aan als economische diplomatieke vertegenwoordigers bij Belgische ambassade in de hoofdstad Kinshasa. Zoals bekend verzetten de gewestregeringen in ons land zich tegen dergelijke benoemingen, omdat zij de bevoegdheid ‘economische diplomatie’ uitoefenen.

De drie zakenmensen werken al langer in Congo. De eerste is Jean-Claude Hoolans, eigenaar van plantages – 45.000 hectare en 3.700 werknemers – in de Evenaarsprovincie en de provincie Oriental. Hij is ook gedelegeerd bestuurder van een bedrijf dat toeristische boten uitbaat op de Congostroom.

Zakendoen blijft moeilijk in Congo

De tweede is Jean-Philippe Vanderschoot, bestuurder bij Texaf en directeur bij Utexafrica. Yves Cuypers, ceo bij de Banque commerciale du Congo (BCC) is de derde raadgever.

Zakendoen blijft evenwel moeilijk in Congo. In een rangschikking van de Wereldbank over het ondernemersklimaat in 185 landen staat Congo op plaats 181. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content