Di Rupo: ‘Operatie tegen IS moet begin zijn van lang proces’

Di Rupo, eerder deze maand, tussen de Amerikaanse president en de Italiaanse premier © Belga

Ontslagnemend premier Elio Di Rupo waarschuwt voor exclusief militaire oplossingen in de strijd met IS. Het militaire volstaat niet in de strijd tegen IS. Het moet gevolgd worden door poltieke, economische en sociale heropbouw. Dat zei uittredend premier Elio Di Rupo in New York. Hij sprak zich niet uit over een Belgische deelname aan de militaire acties in Syrië.

Di Rupo was in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Hij zei dat de luchtaanvallen het begin markeren van een lang proces dat verder moet reiken dan de militaire operatie. “Het zou een zeer grote fout zijn te denken dat een militaire oplossing volstaat.”

Het voorbeeld van Libië, dat sinds de westerse militaire operatie tegen de dictatuur van Kadhafi in chaos is verzonken, toont aan dat een politieke opvolging nodig is, zo stelde de premier. Er moet volgens hem ook aan de heropbouw worden gewerkt.

VN-steun?

Di Rupo bevestigde dat de Verenigde Staten België formeel hebben gevraagd om deel te nemen aan de militaire operatie tegen IS, maar hij spreekt zich daar als leider van een regering van lopende zaken niet over uit. Een regering van lopende zaken heeft daartoe groen licht van het parlement nodig.

De legale situatie ligt volgens hem moeilijker in Syrië omdat de regering niet om de interventie vraagt. Di Rupo zou de actie liever gesteund weten door een resolutie in de VN, maar die lijkt niet in de maak.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content