Dertig jaar cel voor Somalische mensensmokkelaar scheepsramp Lampedusa

Scheepsramp Lampedusa © Reuters

Een Somalische mensensmokkelaar, die in 2013 de slachtoffers van de scheepsramp in Lampedusa naar Italië leidde, is veroordeeld tot dertig jaar cel voor mensenhandel, seksueel geweld en bendevorming gericht op illegale immigratie.

Een Somalische mensensmokkelaar die in 2013 de slachtoffers van de scheepsramp in Lampedusa richting Italië had geleid, is door het hof van assisen van het Siciliaanse Agrigento veroordeeld tot dertig jaar cel. Dat melden de Italiaanse media. De man werd schuldig bevonden aan verkrachting van en geweld tegen de vluchtelingen die hij illegaal naar de Libische kust bracht. Daar werden de slachtoffers op een niet zeewaardig schip gezet, waarmee ze de Middellandse Zee moesten oversteken.

De scheepsramp bij het Italiaanse eiland Lampedusa kostte op 3 oktober 2013 het leven aan 366 mensen. Overlevenden van het ongeval hadden Mohamud Elmi Muhidin (34) herkend toen hij later, via een andere boot, voet aan wal zette op het eilandje. Hij werd veroordeeld voor mensenhandel, seksueel geweld en bendevorming gericht op illegale immigratie.

Tijdens het proces hadden meerdere mensen, onder wie ook verschillende jonge meisjes, getuigenissen afgelegd over het geweld en de verkrachtingen die ze moesten ondergaan toen ze door een groep Somaliërs wekenlang door de woestijn werden geleid. De meeste slachtoffers van de scheepsramp in Lampedusa waren afkomstig uit Eritrea of Somalië. De vluchtelingen hadden duizenden dollars betaald om ‘veilig’ in Europa te raken. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content