De Deense spoorwegmaatschappij heeft na de aankomst van honderden vluchtelingen het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken tijdelijk stilgelegd. Dat heeft een woordvoerder van de spoorwegmaatschappij DSB meegedeeld aan het Duitse persbureau dpa. Hetzelfde gold ook voor treinen die op de veerboot tussen Fehmarn en Rødby op het eiland Lolland zouden worden vervoerd.

De beslissing is een gevolg van de grote toestroom van asielzoekers die willen doorreizen naar Zweden. De politie wil de vluchtelingen registreren, maar die willen niet meewerken uit schrik dat ze naar opvangcentra gebracht zullen worden in Denemarken.

Een veerboot uit Fehmarn met ongeveer 300 vluchtelingen aan boord is door de politie in de haven van Rødby gestopt. Volgens de politie weigerden ze uit de trein te stappen.

Autoweg

Wat later sloot de Deense politie een deel van de E45 tussen Padborg (Zuid-Jutland), vlak over de Duitse grens, en het 300 kilometer verderopgelegen Kopenhagen af. Ook via deze snelweg proberen honderden vluchtelingen Zweden te bereiken. De politie wil en kan hen dat niet beletten, aldus politiechef Jens Henrik Hojbjerg. "Onze prioriteit is nu om hun leven te beschermen, en ervoor te zorgen dat niemand schade oploopt"

Ondertussen heeft de DSB laten weten dat er in de loop van de dag opnieuw treinen de grens zullen oversteken tussen het Noord-Duitse Flensburg en Padborg op het Deense vasteland. Ook de intercitytreinen zullen opnieuw het volledige traject tussen Flensburg en Kopenhagen bedienen.

Het spoorverkeer via de ferry's wordt wel niet hervat. Er worden geen wagons op de boten gezet omwille van de activiteiten van de politie aan de grens, aldus de Deense spoorwegen. Ferrymaatschappij Scandlines laat ook weten dat enkel passagiers die met de wagen reizen, aanvaard zullen worden op de boten tussen Rødby op het Deense eiland Lolland en het Duitse Puttgarden. (

Duitsland en Zweden zijn de meest gegeerde bestemmingen onder de asielzoekers, terwijl Denemarken net meer beperkingen heeft die het land voor asielzoekers minder aantrekkelijk gemaakt hebben.

(Belga/AVE/RR)

De Deense spoorwegmaatschappij heeft na de aankomst van honderden vluchtelingen het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken tijdelijk stilgelegd. Dat heeft een woordvoerder van de spoorwegmaatschappij DSB meegedeeld aan het Duitse persbureau dpa. Hetzelfde gold ook voor treinen die op de veerboot tussen Fehmarn en Rødby op het eiland Lolland zouden worden vervoerd.De beslissing is een gevolg van de grote toestroom van asielzoekers die willen doorreizen naar Zweden. De politie wil de vluchtelingen registreren, maar die willen niet meewerken uit schrik dat ze naar opvangcentra gebracht zullen worden in Denemarken.Een veerboot uit Fehmarn met ongeveer 300 vluchtelingen aan boord is door de politie in de haven van Rødby gestopt. Volgens de politie weigerden ze uit de trein te stappen.Wat later sloot de Deense politie een deel van de E45 tussen Padborg (Zuid-Jutland), vlak over de Duitse grens, en het 300 kilometer verderopgelegen Kopenhagen af. Ook via deze snelweg proberen honderden vluchtelingen Zweden te bereiken. De politie wil en kan hen dat niet beletten, aldus politiechef Jens Henrik Hojbjerg. "Onze prioriteit is nu om hun leven te beschermen, en ervoor te zorgen dat niemand schade oploopt"Ondertussen heeft de DSB laten weten dat er in de loop van de dag opnieuw treinen de grens zullen oversteken tussen het Noord-Duitse Flensburg en Padborg op het Deense vasteland. Ook de intercitytreinen zullen opnieuw het volledige traject tussen Flensburg en Kopenhagen bedienen. Het spoorverkeer via de ferry's wordt wel niet hervat. Er worden geen wagons op de boten gezet omwille van de activiteiten van de politie aan de grens, aldus de Deense spoorwegen. Ferrymaatschappij Scandlines laat ook weten dat enkel passagiers die met de wagen reizen, aanvaard zullen worden op de boten tussen Rødby op het Deense eiland Lolland en het Duitse Puttgarden. (Duitsland en Zweden zijn de meest gegeerde bestemmingen onder de asielzoekers, terwijl Denemarken net meer beperkingen heeft die het land voor asielzoekers minder aantrekkelijk gemaakt hebben. (Belga/AVE/RR)