Demonstraties tegen afvalberg in Beiroet escaleren: 30 gewonden

© REUTERS

Betogingen in de Libanese hoofdstad Beiroet tegen de enorme afvalbergen in de stad zijn zondag voor de tweede dag op rij uitgelopen op gewelddadigheden. De politie zette het waterkanon in, gebruikte traangas, sloeg op demonstranten in met de wapenstok en vuurde schoten af in de lucht.

Van hun kant gooiden tweehonderd – jonge en gemaskerde – demonstranten met stenen en met zand gevulde flessen naar de politie. Bij de confrontaties tussen ordehandhavers en betogers vielen dertig gewonden. Zaterdag waren bij gelijkaardige opstootjes 16 gewonden gevallen.

De betogers nemen het de regering kwalijk dat zij geen oplossing wil of kan vinden voor het afval dat niet alleen het straatbeeld verontreinigt als gevolg van de sluiting vorige maand van een grote opslagplaats voor vuilnis. Naar verluidt heeft zich al 20.000 ton afval in Beiroet opgehoopt. Een en ander begint de volksgezondheid te bedreigen. De betogingen worden georganiseerd door de burgerbeweging ‘U stinkt’. Een grotere manifestatie zondagmiddag was vreedzaam verlopen. ‘U Stinkt’ distantieert zich van het niet-vreedzame protest van de jongeren. Het protest zet de regering van premier Tammam Salam toenemend onder druk. Salam heeft al gezegd, bereid te zijn om ontslag te nemen. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content