Defensieminister Lloyd Austin: ‘VS zijn toegewijd om elke centimer NAVO-grondgebied te verdedigen’

De Verenigde Staten houden vast aan hun engagement in het artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag voor de collectieve defensie van de NAVO-landen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin gezegd, op de hoofdzetel van de verdragsorganisatie in Brussel.

Het artikel bepaalt dat een aanval op een lidstaat wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten. ‘We zijn toegewijd om elke centimeter van het NAVO-grondgebied te verdedigen als en wanneer het zover komt’, aldus Austin, aan de zijde van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. 

De Amerikaanse defensieminister prees nog alle bondgenoten die hun steun aan Oekraïne hebben opgevoerd en wapensystemen aan het land hebben geleverd. Dat toont volgens hem de sterkte van de verdragsorganisatie aan. 

Russische annexatie

Austin en Stoltenberg schaarden zich beiden achter de beslissing van de Verenigde Naties om de Russische annexatie van bezette Oekraïense gebieden te veroordelen.

‘De stemming in de VN was een duidelijke veroordeling van de illegale annexatie van Oekraïense gebieden en een duidelijke oproep aan de Russische president Poetin om deze beslissingen om te draaien en de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren’, aldus Stoltenberg. 

Op de hoofdzetel van de NAVO vergaderen vandaag de defensieministers van de 30 lidstaten en van Finland en Zweden. Die twee landen zijn formeel nog geen lid, maar hebben de status van genodigde.

Partner Content