Deense sociaaldemocraten willen avondklok voor jonge asielzoekers

De Deense minister van Integratie en Immigratie Inger Stojberg (foto) moet jonge asielzoekers in opvangcentra een avondklok opleggen, vragen de sociaaldemocraten. © REUTERS
Arthur Debruyne
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

Na een aanval op een koppel in Denemarken door zes minderjarige asielzoekers wil de Deense sociaaldemocratische oppositiepartij een avondklok voor jonge asielzoekers in opvangcentra. Dat bericht de Deense krant Politiken.

Op vrijdag werd in de Deense hoofdstad Kopenhagen een koppel van 19 en 24 op straat overvallen door zes Marokkaanse asielzoekers tussen 12 en 16 jaar oud. Toen de 24-jarige man weigerde zijn horloge af te staan, kreeg hij een glazen fles op het hoofd.

De Deense sociaaldemocratische oppositiepartij wil nu dat minister van Integratie en Immigratie Inger Stojberg (van de Venstre-partij) een avondklok oplegt voor jonge asielzoekers in opvangcentra. Dat zegt woordvoerster Trine Bramsen in de krant Politiken:

‘We moeten ervoor zorgen dat ze niet zomaar vrij kunnen ronddwalen ’s nachts. Het verbaast me dat er niet al veel langer strengere regels zijn voor jonge asielzoekers’, aldus Bramsen.

Ook de rechts-nationalistische Deens Volkspartij heeft opgeroepen een avondklok in te voeren voor asielzoekers.

Drie van de asielzoekers werden reeds vrijgelaten omdat ze jonger dan 15 jaar zijn.

Vorig jaar keurde het Deense parlement nog een maatregel goed die bepaalde dat vluchtelingen geld en waardevolle spullen moeten inleveren om bij te dragen aan de kost van hun opvang. Die wet werd met een overweldigende meerderheid aangenomen, inclusief de centrumlinkse sociaaldemocraten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content