Debat tussen Le Pen en Macron verloopt heel bitsig

© AFP

Het laatste debat tussen de Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen is woensdagavond heel bitsig verlopen. Beide kandidaten verweten elkaar herhaaldelijk leugens te vertellen en verkozen de aanval boven een beleidsdiscussie. Volgens een peiling vond 63 procent van de kijkers Macron het meest overtuigend.

Naar goede gewoonte kijken de twee Franse presidentskandidaten elkaar nog één keer in de ogen enkele dagen voor de beslissende ronde van de verkiezingen, die zondag plaatsvindt. Emmanuel Macron van En Marche! en Marine Le Pen van het Front National waren duidelijk niet naar de studio afgezakt om gezellig te keuvelen over hun beleid.

Le Pen ging bij de inleiding al vol in de aanval en zette zo de toon voor de rest van het debat. Ze probeerde Macron voortdurend uit zijn evenwicht te krijgen om hem in de fout te lokken, terwijl Macron Le Pen regelmatig verweet onzin uit te kramen.

Le Pen, die uit de EU wil stappen en de grenzen wil sluiten, presenteerde zich nogmaals als de voorvechtster van de gewone Fransman terwijl ze Macron afschilderde als de beschermer van het grote geld, de grote bedrijven. Die repliceerde dat haar strategie vooral bestaat uit het vertellen van leugens. ‘U draagt de geest van de nederlaag, terwijl ik de geest van de verovering wil dragen, die van Frankrijk dat triomfeert’, aldus Macron.

Macron meest overtuigend

Elabe peilde voor BFMTV bij 1.314 kijkers vanaf achttien jaar naar hun mening over het debat, en 63 procent bleek het meest overtuigd door Macron. Van Le Pens kiezers vond twaalf procent zelfs dat haar tegenkandidaat het er beter van afbracht donderdagavond. Omgekeerd kon Le Pen Macrons kiezers veel minder verleiden: slechts drie procent vond dat zij een betere beurt maakte.

Twee derde van de kiezers van de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon, in de eerste ronde goed voor bijna twintig procent, liet zich overtuigen door Macron, en iets minder dan een derde door Le Pen. De aanhangers van centrumrechtse kandidaat François Fillon, de nummer drie van de eerste ronde, waren grotendeels (58 procent) overtuigd door Macron.

Daarnaast vond 64 procent dat Macron het ‘beste project’ heeft, en beoordeelde 62 procent van de bevraagde kijkers hem als ‘het meest eerlijk.’

Partner Content