De voornaamste bekommernissen in de Amerikaanse verkiezingen

Ex-president Donald Trump en huidig president Joe Biden. © belga
Rudi Rotthier

De programma’s van kandidaten en partijen zijn nog niet uitgewerkt, maar dit zijn volgens peilingen de hoofdbekommernissen van de kiezers.

De leeftijd van de topkandidaten

De leeftijd van de topkandidaten, met Donald Trump die 77 is en Joe Biden 81. Een grote meerderheid van kiezers haalt de neus op voor een heruitgave van 2020. Voor beide kandidaten zijn er aanduidingen van verminderde mentale capaciteit. Tijdens een recente toespraak verwarde Donald Trump meerdere keren Nancy Pelosi en Nikki Haley. Hij verwijst geregeld naar het feit dat hij de verkiezingen won van Barack Obama (het was Hillary Clinton).

Biden kent soortgelijke lapsussen, maar heeft het nadeel dat hij er ook oud uitziet, en zich moeizaam beweegt. Biden kon in 2020, in volle pandemie, ‘vanuit zijn kelder’ campagne voeren. Dit keer wordt hij geacht op verplaatsing te gaan. Zijn entourage vermindert zijn werkdruk. Donald Trump vergelijkt zijn lapsussen als grappen.

Economie en migratie

Behalve de leeftijd van de koplopers zijn volgens peilingen de twee topzorgen van de kiezers: economie en migratie. In beide gevallen scoort Donald Trump volgens de peilingen beter. Vooral zijn aanhangers zien de periode van Trumps ambtstermijn als een tijd dat het economisch goed ging en dat de illegale grensoverschrijdingen beperkt waren.

De twijfels omtrent Donald Trump

Op twee thema’s scoort Joe Biden beter: abortus en de twijfels omtrent Donald Trump.

Donald Trumps gedrag in de aanloop naar de bestorming van het Capitool en algemener de vele processen tegen Donald Trump en Trumps voorkeur voor autoritaire figuren en drastische maatregelen, baren Democraten, onafhankelijken en een deel van de Republikeinen zorgen. Zoals in 2020 voert Joe Biden, en in minder mate Nikki Haley, campagne rond het feit dat Trump een gevaar is voor de republiek en de democratie. Hij is alleen geïnteresseerd in zichzelf, en weigerde ondanks massaal bewijs de overwinning van Biden in 2020 te aanvaarden.

Abortus

Sinds de afschaffing van het federaal recht op abortus in 2022 is het thema een vliegwiel voor Democraten gebleken tijdens verkiezingen. Tussentijdse verkiezingen in 2022 en in 2023 toonden een weerbots voor Republikeinen met harde anti-abortusstandpunten. Of het onderwerp ook in 2024 even potent blijft, is de vraag. Donald Trump, die met zijn aanstelling van drie conservatieve rechters voor het Hooggerechtshof, rechtstreeks verantwoordelijk was voor de afschaffing van het federaal recht, neemt afstand van de meer radicale anti-abortusstandpunten. De Biden-campagne zet opnieuw zwaar in op de Republikeinse pogingen om abortus te bemoeilijken, en in enkele staten zullen referenda rond het recht op abortus de kwestie in de aandacht houden.

Buitenlands beleid

Buitenlands beleid is volgens peilingen geen hoofdbekommernis van Amerikanen, maar de steun aan Oekraïne wordt minder populair, en verdeeldheid onder Democraten rond Israël/Gaza speelt Biden parten.

Ontdek het recentste nieuws van de Amerikaanse verkiezingen.

Partner Content