De volgende pennentrek van Trump: een strenger visumbeleid

Donald Trump © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Naast de bouw van een muur langs de grens met Mexico, wil Amerikaans president Donald Trump ook de legale immigratie aan banden leggen. In een ontwerp van ‘executive order’ is sprake van het opschorten van de opvang van vluchtelingen en een inreisverbod voor mensen uit enkele moslimlanden. Naar verluidt wil hij ook elke week een lijst publiceren met misdrijven gepleegd door ‘vreemdelingen’.

Het is haast een dagelijks ritueel sinds zijn inauguratie: president Trump die voor de camera’s zijn handtekening zet onder een ‘executive order’ of presidentieel besluit waarmee hij een van zijn verkiezingsbeloftes wil realiseren. Woensdag ging het over de opstart van de bouw van de beruchte muur langs de grens met Mexico, vandaag zal hij volgens verschillende media zijn pijlen op de legale migratie richten.

Executive order?

In een executive order geeft de president, buiten het Congres om, instructies aan een overheidsdienst over het beleid dat die moet volgen. Het is wettelijk bindend en verschijnt in het Federal Register, de Amerikaanse tegenhanger van ons staatsblad. Executive orders kunnen, volgens het National Constitution Center, wel worden aangevochten door het Congres. De president kan daar dan weer zijn veto tegen stellen. Het parlement kan ook weigeren om de nodige fondsen om een executive order te implementeren, vrij te maken – zoals bijvoorbeeld voor de bouw van de muur aan de grens. Lees meer.

Vluchtelingen

Enkele kranten, waaronder The New York Times en de Los Angeles Times, konden beslag leggen op een draft of ontwerp. In het acht pagina’s tellende document, getiteld ‘Protecting the Nation from Terrorist Attacks by Foreign Nationals’, is onder meer sprake van de opschorting van de opvang van Syrische vluchtelingen voor onbepaalde tijd, en van andere vluchtelingen voor minstens 120 dagen.

‘De minister van Buitenlandse Zaken zal het US Refugee Admissions Program (USRAP) voor 120 dagen opschorten. Tijdens die periode kan de applicatieprocedure worden aangepast om te verzekeren dat mensen die asiel krijgen, geen bedreiging vormen voor de veiligheid en welzijn van de VS,’ zo luidt het.

Zeven moslimlanden

Daarnaast wil Trump kennelijk voor minstens 30 dagen geen visa meer uitreiken aan mensen uit zeven moslimlanden, om zo de overheid de tijd te geven om haar doorlichtingsprocedures te vernieuwen – lees: verstrengen. Hoewel de landen niet bij naam genoemd worden – in het document is enkel sprake van ‘Division O’ – gaat het volgens analisten om Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Sudan en Syrië. ‘Om de Amerikanen te beschermen, moeten we verzekeren dat zij die toegang tot dit land krijgen, geen vijandige plannen hebben,’ luidt het in het document.

Het Witte Huis bevestigt de plannen niet, maar volgens The New York Times zal Trump donderdag al actie in die richting ondernemen.

De volgende pennentrek van Trump: een strenger visumbeleid
© Reuters

In een interview met ABC liet de kersverse president woensdag al verstaan dat hij grote barrières wil optrekken voor mensen die naar de VS willen komen. ‘Het wordt zeer moeilijk om erin te komen. Nu is het zeer gemakkelijk.’

Trump verkiest safe zones in Syrië om vluchtelingen te ontmoedigen om onderdak te zoeken in andere landen en gaf daarbij Europa een veeg uit de pan: ‘Wat daar gebeurt, is een ramp’, aldus de Republikein.

Bepaalde Amerikaanse media, en ook de Democratische senator Chris Murphy op Twitter, merken op dat in zes van de zeven genoemde landen de Verenigde Staten in het verleden militair hebben ingegrepen, met Iran als uitzondering. ‘We bombarderen je land, creëren een humanitaire nachtmerrie en dan sluiten we je op. Dat is geen buitenlands beleid, maar een horrorfilm’, schrijft Murphy.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook opmerkelijk is dat Saudi-Arabië, het land waaruit verschillende van de terroristen van 9/11 afkomstig waren, niet in het lijstje voorkomt.

Protest

In New York hebben meer dan duizend mensen woensdagavond betoogd tegen de maatregelen van Trump rond migratie. Ze scandeerden slogans als ‘Geen verbod!’, ‘Geen muur!’ en ‘New York is van iedereen’. Op vele protestborden werd opgeroepen om de rechten van de moslims te verdedigen en om Syrische vluchtelingen te blijven toelaten tot de VS.

Trump zette woensdag ook zijn handtekening onder een decreet dat bijdragen schrapt uit de federale kas aan staten die de immigratiewetten van de Verenigde Staten niet respecteren. De Democratische burgemeester van New York, Bill de Blasio, kondigde al zijn verzet aan tegen dat laatste decreet. ‘We gaan al onze mensen beschermen, ongeacht hun afkomst of statuut’, klonk het.

Geviseerd

Nieuwssite Quartz meldt intussen dat het Witte Huis van plan is om wekelijks een lijst te publiceren van misdaden die zijn gepleegd door ‘aliens’ (vreemdelingen) en van de steden die illegale immigranten gedogen – ‘sanctuary cities’. Of het alleen gaat om immigranten zonder papieren of alle immigranten, is niet duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content