De paus heeft gesproken: nog meer ‘onpauselijke’ uitspraken van Franciscus

Paus Franciscus © Reuters
Trui Engels Journalist Knack.be

Zet de 78-jarige paus Franciscus voor een microfoon en de wereld zal het geweten hebben. ‘Een goede katholiek kweekt niet als de konijnen’, luidt zijn meest recente quote. Het is niet de eerste ietwat onpauselijke uitspraak van Franciscus.

‘Heeft de paus dat echt gezegd?’, was wellicht de reactie van heel wat mensen na de uitspraak van paus Franciscus over gezinsplanning. ‘Katholieken zijn niet verplicht om te kweken als konijnen’, zo sprak hij de verbaasde persmeute toe tijdens een persconferentie op het vliegtuig dat hem terugbracht van de Filipijnen naar Rome. De opmerkelijke bewering betekent echter niet dat de paus nu ineens een voorstander is geworden van kunstmatige geboortebeperking. Het Vaticaan vindt de periodieke onthouding nog steeds de beste methode om aan gezinsplanning te doen.

Hier zijn enkele andere uitspraken van de paus die mogelijk uw mond lichtjes zullen doen openvallen van verbazing.

Als Gasbarri, een goede vriend, mijn moeder beledigt, dan sla ik hem in het gezicht.

Op weg naar de Filipijnen werd Franciscus gevraagd naar een reactie op de terroristische aanslagen op het Franse weekblad Charlie Hebdo. Hoewel hij de daad veroordeelde, zei hij dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting met bovenstaande uitspraak als gevolg. Alberto Gasbarri is de man die verantwoordelijk is voor de organisatie van de pauselijke reizen en stond op het moment van de uitspraak vlak naast de paus.

Geschopt waar de zon niet schijnt.

De trip naar de Filipijnen was blijkbaar een inspiratiebron voor nog meer frappante uitspraken voor de paus. Nog eentje: over corruptie vertelde de Argentijnse kerkvader dat hij in 1994 bijna twee ambtenaren ‘had geschopt waar de zon niet schijnt’, omdat ze hem wilden betrekken bij omkoping.

Het Vaticaan lijdt aan spirituele Alzheimer.

Eerder uitte paus Franciscus in zijn kersttoespraak voor de Romeinse Curie scherpe kritiek op de bureaucratie in het Vaticaan. De paus sprak over 15 ziektes waaraan het kerkbestuur in Rome lijdt en die hij niet meer wil zien. Het hoofd van de Katholieke Kerk kloeg onder andere over ‘mentale verstarring’, ‘spirituele Alzheimer’ en ‘de terreur van de roddel’.

Europa is een onvruchtbare grootmoeder geworden.

Tijdens een toespraak voor het Europees parlement zei Franciscus dat Europa dezer dagen een ‘oude en vermoeide’ indruk geeft, van ‘een grootmoeder die niet langer vruchtbaar en levendig is en die langzaam haar ziel verliest’.

‘De grote ideeën die ooit Europa inspireerden, hebben hun aantrekkingskracht verloren en zijn vervangen door bureaucratische techniciteiten van de Europese instellingen,’ zei de kerkleider in Straatsburg.

Als een homoseksueel op zoek is naar God met een goede wil, wie ben ik dan om daar over te oordelen?

De paus heeft gesproken: nog meer 'onpauselijke' uitspraken van Franciscus
© Reuters

In 2013 uitte de paus de volgende woorden: ‘Als iemand homoseksueel is en op zoek naar God en hij is van goede wil, wie ben ik dan om daar over te oordelen?’ Een retorische vraag die voor ophef zorgde in de wereld. Het was voor het eerst dat een paus een gematigdere houding aannam tegenover homoseksualiteit.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Het internet is een geschenk van God.

‘Het internet biedt immense mogelijkheden voor ontmoetingen en solidariteit’, zei Franciscus vorig jaar. ‘Dit is echt iets goeds, een geschenk van God.’ Maar tegelijkertijd ‘verleiden de snelheid en de alomtegenwoordigheid van sociale media de gebruikers tot isolement van hun familie en vrienden. Ook zij die geen toegang tot het internet hebben, dreigen achter te blijven’, aldus de paus.

Ik wilde geen paus worden.

Tijdens een ontmoeting met kinderen kreeg paus Franciscus de vraag: ‘Waarom wilde u paus worden?’ Het verrassende antwoord van Franciscus: ‘Dat wilde ik niet’ Volgens de paus ziet een persoon die kerkvader wil worden zichzelf niet graag. En God zegent die ook niet.

Atheïsten die een goed leven leiden, zullen door Jezus gered worden en in de hemel opgenomen worden.

Die opmerkelijke woorden sprak paus Franciscus in mei vorig jaar tijdens een mis in Rome. Het Vaticaan corrigeerde de paus echter snel: ‘Ongelovigen gaan wel degelijk naar de hel.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content