Vorige week bekrachtigde het Amerikaanse Congres nipt de zogenoemde One Big Beautiful Bill. De wet geldt als een van de belangrijkste economische beleidsinitiatieven van de afgelopen decennia in de Verenigde Staten. Welke impact zij op het land zelf zal hebben, is nog onzeker. Wel staat vast dat de wet het veel Europese bedrijven moeilijker zal maken.
De wet combineert belastingverlagingen, versoepeling van klimaatregelgeving en een afschaling van de sociale zekerheid, met als doel bedrijven te stimuleren, in het bijzonder de maakindustrie. In dat opzicht komt het neer op een aanzienlijke interne devaluatie: de wet dwingt vooral de armste Amerikanen nog harder te werken om het hoofd boven water te houden.
Die interne devaluatie zou ook een externe devaluatie in de hand kunnen werken. Verwacht wordt dat de belastingverlagingen zullen leiden tot een hogere overheidsschuld en een zwakkere dollar. Donald Trump is al langer van mening dat de dollar te sterk staat tegenover de euro. Een depreciatie van de dollar maakt export goedkoper en invoer duurder.
Beide vormen van devaluatie zijn nadelig voor Europa. Indien de waarde van de dollar daadwerkelijk zou dalen, terwijl invoertarieven behouden blijven, dan zullen er aanzienlijke gevolgen zijn voor Europese bedrijven, waarvoor de VS nog altijd een belangrijke afzetmarkt zijn.
Hoe Donald Trump met zijn ‘One, Big Beautiful Bill’ miljoenen Amerikanen én Amerika in de problemen brengt
Ook de versoepeling van klimaatregelgeving en de aanmoediging van investeringen in fossiele brandstoffen zet Europese ondernemers onder druk. Chemische bedrijven verhuizen nu al massaal naar de VS om te profiteren van de lagere energieprijzen. Europese cleantech-bedrijven kunnen voorlopig fluiten naar kansen op de Amerikaanse markt.
De grote vraag is nu hoe andere belangrijke economieën zullen reageren. Als ook China reageert met devaluatie op het vlak van fiscaliteit, muntkoers en milieuwetgeving, dreigt de Europese economie in een ongeziene tangbeweging te belanden. Die zal niet alleen de milieuambities van Europa onder druk zetten, maar ook funeste gevolgen hebben voor het sociale klimaat in onze regio.
Het meest dramatische aan de One Big Beautiful Bill is dat het allerminst zeker is dat de wet de VS zelf ten goede zal komen. Op korte termijn zullen bedrijven wellicht wat opveren, ten koste van de armen en de lage middenklasse, maar op langere termijn is het groeivooruitzicht twijfelachtig. Dat alles draagt bij aan een wereldeconomie die steeds onvoorspelbaarder en meer gepolitiseerd wordt: het tegenovergestelde van waar de Europese Unie zegt voor te staan.
Hoe dramatisch zijn gevolgen van Trumps beleid voor Europese automerken en onze gezondheid?