De NSA kan ook gecodeerde e-mails meelezen

Het NSA-hoofdkwartier in Fort Meade, Maryland (VS). © Reuters

De geheime diensten zijn er door middel van supercomputers, technische snufjes, rechterlijke besluiten en een sterk staaltje overtuigingskracht bij IT-bedrijven in geslaagd om het grootste deel van de beveiligingssystemen te kraken of te omzeilen. Dat berichten de kranten New York Times en Guardian donderdag op hun websites.

Door het kraken van de systemen kunnen de geheime diensten zowat alle informatie op het internet raadplegen, van online gesprekken en telefoongesprekken, tot commerciële geheimen en medische dossiers.

Ultrageheim

“Bullrun”, het peperdure geclassificeerde programma waaronder al het ontcijferwerk werd uitgevoerd, is een van de grootste geheimen van de Amerikaanse geheime dienst (NSA) en is enkel aan het licht gekomen door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Slechts enkele NSA-werknemers hebben toegang tot de ’top secret’-informatie en enkel partnerbedrijven in Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland wisten van het bestaan van “Bullrun” af. Zo boekt ook de Britse geheime dienst GCHQ grote successen bij het kraken van codes.

Volgens New York Times dateren de ontcijferpraktijken van NSA al van de jaren negentig, toen de geheime dienst er niet in slaagde om eigen achterpoortjes te installeren bij alle veiligheidssystemen. Daarop besloot NSA zelf het heft in handen te nemen, luidt het in de krant. (Belga/TV)

Partner Content