De jacht op ongedocumenteerde immigranten in de VS is geopend

ICE Homeland Security Investigations agenten houden in 2013 arbeiders aan die geen geldige werkvergunning hebben (Phoenix, Arizona) © REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

De beruchte muur mag dan nog even op zich laten wachten, onder president Donald Trump maakt de Amerikaanse deportatiedienst ICE flink werk van het opsporen en arresteren van ongedocumenteerde immigranten. De staat Californië krijgt daarbij speciale aandacht.

‘We krijgen geen hulp van de staat Californië. Ik bedoel, eerlijk, als ik onze mensen uit Californië wilde terugtrekken zou je er een crime nest krijgen dat je nog nooit gezien hebt’, zei president Donald Trump donderdag tijdens een persconferentie in Florida. ‘… Ze zouden overspoeld raken. Je zou er criminaliteit zien zoals nog niemand ooit criminaliteit gezien heeft in dit land en toch krijgen we geen hulp van de staat Californië. Ze hebben de hoogste belastingen van het land en ze hebben geen idee van wat er gaande is. Het is een schande. De ‘vrijhavensituatie’, de bescherming van deze verschrikkelijke criminelen in Californië en andere plekken, maar ook in Californië, zorgt ervoor dat als we ooit tegen onze ICE-agenten zeggen, “hey laat Californië maar zitten, laat het ze zelf uitzoeken”, zouden ze ons binnen twee maanden smeken terug te komen. Ze zouden smeken. En weet je, ik denk erover dat te doen.’

Trump was in Florida naar aanleiding van de Parkland-schietpartij, maar dat weerhield hem er niet van flink van leer te trekken tegen Californië. De grootste staat van het land, 39,25 miljoen inwoners, werd in januari van dit jaar officieel een vrijhavenstaat. Gouverneur Jerry Brown had wetgeving daarover vorig jaar al ondertekend, en verreweg de meeste grote steden in de staat zijn al jaren vrijhavenstad. Het betekent dat de lokale autoriteiten, met name politie, ziekenhuizen en scholen, geen informatie over ongedocumenteerde immigranten delen met federale opsporings- en deportatie-ambtenaren, de zogenaamde Immigration and Enforcement Agency (ICE). Het idee is dat ongedocumenteerde immigranten daarmee niet bang hoeven te zijn uitgezet te kunnen worden als ze dringend medische hulp nodig hebben of als ze een misdaad willen melden. Uit onderzoek blijkt dat jurisdicties waar het vrijhavenbeleid geldt, veiliger zijn dan jurisdicties waar het niet geldt.

In Californië werd bovendien in januari een wet van kracht die illegale arbeidskrachten moet beschermen. De Worker Protection Act verbiedt het werkgevers vrijwillig informatie over ongedocumenteerde werknemers aan federale autoriteiten door te spelen.

7-eleven

Vorig jaar al gaven Trump en Justitieminister Jeff Sessions aan de strijd tegen vrijhavengebieden aan te gaan. Daar lijkt nu waarheid van gemaakt te worden. Tot nu toe heeft ICE 40 procent meer arrestaties verricht dan onder het presidentschap van Barack Obama. Dat gebeurt deels tijdens inspecties op plekken waar vaak ongedocumenteerde immigranten werken.

De invallen hebben behoorlijke angt en paniek gezaaid in onze gemeenschappen

Hamid Yazan Panah

Op 10 januari van dit jaar viel ICE binnen bij 98 filialen van 7-eleven, een soort buurtwinkel (soms met benzinestation), in zeventien verschillende staten. De eigenaren van de franchisewinkels moesten documentatie overmaken om te laten zien dat al hun werknemers een legale werkvergunning hadden. Er werden 21 mensen gearresteerd die ongeoorloofd in het land waren. Het was de grootste inval bij één bedrijf onder het presidentschap van Trump.

Vorige week was er een grote inval bij bedrijven in Los Angeles. Daarbij werden 212 arrestaties verricht en kregen 122 bedrijven een aankondiging dat ze nog gecontroleerd zouden worden, schrijft ICE. Eerder deze maand deed de deportatiedienst hetzelfde bij 77 bedrijven in het noorden van Californië. ‘En er waren in januari geruchten dat ICE een grote operatie in de Bay Area (de regio rondom San Francisco, een belangrijke vrijhavenstad waar veel immigranten wonen, nvdr.) aan het plannen was’, zegt Hamid Yazan Panah, die werkt bij een non-profit die mensen met een laag inkomen helpt aan juridische bijstand. ‘Die geruchten en de 77 invallen in Noord-Californië hebben behoorlijke angt en paniek gezaaid in onze gemeenschappen.’

Agrarische bedrijven

Volgens de website CNBC zijn ook agrarische bedrijven in het midden van de staat onderworpen aan ICE-inspecties. Veel van die agrarische bedrijven leunen sterk op seizoenswerkers uit Centraal-Amerika, die doorgaans geen werkvergunning hebben. ‘Het is al een tijdje geleden dat we het (de inspecties, nvdr.)op deze schaal hebben gezien’, zei Ryan Jacobsen, directeur van de Fresno County (de regio waar de agrarische sector in Californië zich concentreert) Farm Bureau. tegen CNBC.

Hoewel het aannemen van ongedocumenteerde immigranten een federale overtreding is, worden er zelden mensen om opgepakt. Doorgaans krijgt een bedrijf een boete, die ze vervolgens afschrijven als schadepost. Maar de mate van inspecties is dit jaar zo heftig omhoog gegaan, dat er een ernstige waarschuwende werking naar de immigranten vanuit gaat, zoals ook Panah al liet blijken. Jacobsen verwacht daarom nog meer moeite te hebben personeel te vinden. ‘Vorig jaar was het al extreem moeilijk, en de verwachting is dat die trend zich dit jaar doorzet.’

De werkplaatsinval is niet het enige gereedschap dat ICE tot z’n beschikking heeft om immigranten op te pakken. Technologiewebsite The Verge schreef eerder dit jaar dat ICE sinds kort ook toegang heeft tot een grote database van kentekens, waarmee het agentschap immigranten kan opsporen. ‘Ik heb daar zelf nog geen ervaring mee gehad, maar het zou me niets verbazen als ICE het als opsporingsmethode gebruikt’, zegt Panah.

Immigratie-overtredingen zijn op zich geen criminele daden

Hamid Yazan Panah

Immigratie-overtredingen zijn op zich geen criminele daden

Omer Abdelmaed

Een van de arrestaties die ICE recent uitvoerden die het meest aandacht kreeg, was de arrestatie van de Soedanese Omer Abdelmaed. Hij ging beging februari met zijn advocaat Caleb Arring op gesprek bij de immigratiedienst voor zijn asielaanvraag. Toen hij de ondervragingskamer wilde uitlopen, werd hij gearresteerd door drie tot vier ICE-agenten, schreef zijn advocaat in een Facebookpost die viraal ging. Arring praat niet met de pers, omdat de zaak van zijn cliënt nog in behandeling is.

Calebhttps://www.facebook.com/caleb.arringhttps://www.facebook.comFacebook1

Please share this. Our government is arresting asylum seekers who are asking for protection from harm, who have no…

Geplaatst door Caleb Arring op donderdag 8 februari 2018

rich1.0https://www.facebook.com/caleb.arring/posts/10155549373688152552

De zaak van Abdelmaed haalde het landelijke nieuws, omdat hij als crimineel behandeld werd, terwijl hij in feite niets anders heeft gedaan dan langer in het land blijven dan volgens zijn visum was toegestaan. Maar, legt Panah (die niet specifiek over de zaak-Abdelmaed sprak) uit: ‘Immigratie-overtredingen zijn op zich geen criminele daden, het zijn burgerlijke overtredingen.’ Pas als iemand is uitgezet en opnieuw de grens overkomt, is er sprake van een criminele overtreding. Het aantal administratieve arrestaties, dus voor civiele overtredingen van de immigratiewet, is onder Trump flink gestegen, schrijft factcheckwebsite Politifact. Vanaf de inauguratie van Trump tot het einde van het fiscale jaar 2017 (30 september), voerde ICE 110.568 administratieve arrestaties uit, tegen 77.806 in dezelfde periode het voorgaande jaar. Een stijging van 42 procent.

Weg uit Californië?

Is het waarschijnlijk dat Trump de federale agenten van ICE en de grenspolitie terugtrekt uit Californië? Nee, zegt Panah. ‘Het is een belachelijke bewering die niet alleen onwaarschijnlijk is, maar de president ook afschildert als iemand die totaal geen idee heeft hoe hij beleid en politiek moet bedrijven. De grens tussen Californië en Mexico is een van de drukste en actiefste grenzen ter wereld. Het idee dat de grenspolitie er zou worden teruggetrokken is zeer onrealistisch. Als het al zou gebeuren, vermoed ik dat Californië wel in staat zou zijn een tijdelijke oplossing te bedenken, in plaats van in te gaan op de bedreigingen en politieke chantage van deze regering.’

Partner Content