De furieuze toespraak van Khaddafi

© Reuters

De Libische leider bedreigde de manifestanten in zijn land met de dood en riep de politie en het leger in theatrale bewoordingen op de situatie in handen te nemen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In een furieuze toespraak op de staatstelevisie heeft de Libische leider Muammar Khaddafi de manifestanten in zijn land met de dood bedreigd. Hij beloofde de opstand in zijn land te verpletteren en riep de politie en het leger in theatrale bewoordingen op de situatie in handen te nemen. Khaddafi nam het woord op het balkon van de Bab al-Aziziakazerne in Tripoli, die in 1986 door de Verenigde Staten werd gebombardeerd en nooit werd hersteld.

“Ik ben niet van plan dit land te verlaten. Ik zal hier sterven als een martelaar. Ik zal hier strijdvaardig blijven,” zei hij.

Zijn aanhangers riep de excentrieke Khaddafi op om Libië “van huis tot huis te zuiveren tot de demonstranten zich overgeven”. “Ga de straat op, wees niet bang. Jaag hen op, arresteer hen, geef hen over.”

Khaddafi schilderde de betogers af als slecht begeleide jongeren die drugs en geld hebben gekregen van rebellen. Hij wees daarbij met beschuldigende vinger naar “bebaarde mannen” (islamisten) en Libiërs in het buitenland.

De toespraak van Khaddafi:Doden
Seif al-Islam, een zoon van Khaddafi, maakte dinsdag op een persconferentie bekend dat de onrust in Libië tot nu toe 300 doden eiste. Het gaat om de eerste officiële cijfers, al is het echte dodental mogelijk veel groter.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft de Libische autoriteiten dinsdag veroordeeld voor het gebruik van geweld tegen betogers. In een resolutie eist de Raad dat dit onmiddellijk ophoudt.

Geëvacueerd
Woensdagochtend is een Nederlandse militair vliegtuig met 82 uit Libië geëvacueerde buitenlanders geland in Eindhoven. Onder hen waren ook negen Belgen.

De voorbije dagen hadden al dertien Belgen Libië verlaten. Nog een vijftiental Belgen wil het land verlaten.

Chaos
Woensdag sloot de Libisische minister van Binnenlandse Zaken Abdul Fattah Younis zich aan bij de protesten tegen de regering.
De Libische leider Moammar Kadhafi had dinsdag nog verklaard dat Younis in Benghazi door betogers om het leven was gebracht. Volgens Younes probeerde een aanhanger van Khaddafi hem dood te schieten, maar miste die zijn doel.

Volgens internationale media heeft de Libische regering nog maar in enkele steden de controle. Verschillende plaatsen zijn in handen van de manifestanten gevallen.

Op YouTube duiken regelmatig amateurvideo’s op van de onlusten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content